Бельгія передала Україні судно для екологічного моніторингу Чорного моря

Вчора, 21 жовтня 2021 р., свою мандрівку в 8,600 км з Зеебрюгге, Бельгія до Одеси завершило науково-дослідне судно «Бельгіка»

На судні працював український екіпаж, а також українські та міжнародні науковці. Протягом всієї подорожі науковці оцінили наявність плавучого сміття, відбрали проби морської води і донних відкладів для унікального скринінгу на присутність десятків тисяч речовин – забрудників та мікропластику, виділили ДНК з довкілля задля оцінки біорізноманіття та аналізу поширення генів антибіотикорезистентності у морських мікроорганізмів.

Возможно, это изображение (водоем и природа)
Возможно, это изображение (на открытом воздухе и текст «2 F BELGICA»)

Цю амбіційну наукову програму під назвою «Моніторинг трьох європейських морів» (Північного, Середземного та Чорного), а також трансфер судна, організовув і фінансув проект ЄС «Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EU4EMBLAS), що виконуєтся UNDP Ukraine / ПРООН в Україні за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС EU Science Hub – Joint Research Centre та УкрНЦЕМ. Судно було передано Україні (а саме Українському науковому центру екології моря ) Королівством Бельгія на підтримку екологічного моніторингу Чорного моря.

Джерело – European Union in Ukraine.