Вперше з початку війни до одеського порту прибув контейнеровоз MSC

Контейнеровоз Levante F одного зі світових лідерів Mediterranean Shipping Co. (MSC) прибув до одеського порту. Про це свідчать дані Marine Traffic, передає Forbes. Судно Levante F під прапором Панами прибуло до «Контейнерного термінала Одеса» компанії HHLA із грузинського порту Поті.

Це перший контейнеровоз від світового лідера – лінії MSC, що зайшов до українського порту з початку широкомасштабного нападу Росії. Він розрахований на 700 TEU контейнерів.

До цього захід судна до порту Одеси тричі відкладався. MSC планував захід у порт Одеси на початку червня. Спершу захід перенесли на 19-те, потім на 21 червня, але зрештою рейс довелося скасувати.

Як UAprom повідомляв раніше, наприкінці червня 2024 року контейнерний оператор MSC скасув перший суднозахід від початку широкомасштабного вторгнення до порту Одеса.

“Причиною стали безпідставні перевірки вантажів та затягування митного оформлення експортних контейнерів з сільгосппродукцією на невизначений період, через що вантаж блокується на невизначений строк, та здорожчується через додаткові витрати зі зберігання та демередж, які можуть досягати $2-3 тис.”, – зазначали в Асоціації міжнародних експедиторів України (АМЕУ).

У асоціації зауважили, що така діяльність митниці ставить під загрозу запуск регулярного контейнерного сервісу до портів Великої Одеси, і закликали українську владу сприяти вирішенню проблеми, аби не допустити негативних наслідків для вітчизняної логістики та економіки.

Згодом Державна митна служба України (ДМСУ) спростувала твердження АМЕУ про нібито зрив митними органами запуску контейнерного сервісу в Одеському морському порту.

Як йшлося в повідомленні ДМСУ, згадані контейнери не подавалися до митного оформлення, відтак не могло бути ніяких перевірок чи затримок.

Джерело