Які з бесарабських продуктів претендують на захист “географічних зазначень”?

Продукти виробників – учасників Дороги вина та смаку Української Бессарабії отримали погодження специфікації товарів, які претендують бути захищеними, як географічні зазначення.  

Україна здійснює всіх заходів, щоб місцеві продукти з географічним зазначенням отримали визнання ЄС, а українські виробники розвивали крафтове виробництво, отримали доступ до нових ринків збуту  та збільшували прибутки.

22 липня відбулося засідання експертної комісії при Мінекономіки щодо погодження специфікацій товарів, які претендують на отримання географічного зазначення, під головуванням заступника Міністра економіки України Ірини Новікової.

«Україна має багато унікальних продуктів, які складають окремий нішевий сегмент на ринку і мають додаткову ринкову вартість – це продукти з чітким географічним походженням. Ми вже направили для включення до європейського реєстру географічних зазначень документи про такі автентичні українські товари, як «Гуцульська коров’яча бриндза», «Гуцульська овеча бриндзя» та «Мелітопольська черешня». Наразі ми розглядаємо ще низку таких товарів, які потребують правової охорони», – зазначила заступник Міністра економіки України Ірина Новікова.

Специфікацію отримали: 

  • «ДОЛИНА ФРУМУШИКА» – застосовується для вин тихих, а саме білого, червоного та рожевого, які виробляються виключно з винограду, вирощеного у межах географічного району «Долина Фрумушика» (південно-західна частина Одеської області);
  • «ПРИДУНАЙСЬКА БЕССАРАБІЯ» – застосовується для вин тихих та ігристих, які виробляються з винограду, який визначено за відповідними сортами та має походження щонайменше 85 відсотків із цього географічного місця;
  • «ЯЛПУГ» – назва місця походження, яка  визначає територію виробництва вин тихих, що розташована навколо озера Ялпуг (найбільше природне озеро лиманного типу в Україні) у південно-західній частині Болградського району Одеської області);
  • «М’ЯСО БАРАНИНИ ФРУМУШИКА/БАРАНИНА ФРУМУШИКА» – географічне зазначення для м’яса баранини Фрумушика, яке має репутацію унікального м’яса, отриманого із окремих порід овець, що випасають на території Тарутинських степів. Щонайменше 60 відсотків кормів – це трава чи сіно походженням із географічного району;
  • «АША-АБАГ» – географічне зазначення для вина тихого та ігристого, яке виробляється із сировини щонайменше 85 відсотків якої вирощено на визначеній території навколо села Шабо Білгород-Дністровського району вздовж правого берегу Дністровського лиману.

Наступним кроком після погодження специфікацій стане реєстрація цих географічних зазначень на національному рівні.

Довідково:

Географічні зазначення – найменування місця, що ідентифікує товар, який походить з певного географічного місця та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим географічним місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого (виготовлення (видобування) та/або переробка, та/або приготування) здійснюється на визначеній географічній території.