Право на захист: як на Одещині вакцинують дітей від кору?

За даними МОЗ, в Україні близько 230 тисяч дітей підлягають вакцинації, а Одеська область має друге місце за охопленням в Україні. Станом на кінець жовтня, планові щеплення в регіоні отримали понад 17 тисяч дітей. Це велика перемога враховуючи факт, що протягом тривалого часу Одещина булп аутсайдером за кількістю щеплень. Ситуацію змінила просвітницька робота лікарів, зацікавлення батьків темою вакцинацією і, можливо, епідемія кору в Одесі. Під час спалаху захворювання в 2017 році в Одесі померло п’ятеро людей, троє з яких –  діти.

Зараз в нас  знову прогнозується можливий розвиток спалахів кору за рахунок того, що тільки 65% населення було вакциновано проти кору, краснухи та паротиту. Тому в ідеалі варто збільшити кількість охоплення профілактичними щепленнями до 95 %. Такий відсоток зможе забезпечити пасивний колективний імунітет.

За рахунок цього більшість дітей не захворіють на кір, бо будуть щеплені. А 5 % дітей, які мають проблеми зі здоров’ям, за тими чи іншим медичним протипоказаннями не можуть бути вакциновані, знаходитимуться під захистом свого оточення. Коли більшість людей вакциновані, вірусу просто не знайдеться місця для циркуляції.

« Ми провели серйозну роботу, щоб зробити щеплення доступнішими. В нашій області під час планової вакцинальної кампанії з’явилась мережа потужного холодильного обладнання. Зокрема, маємо в розпорядженні автомобіль-рефрижератор, який дозволяє доставити вакцини у найвіддаленіші населені пункти області. Співпрацюємо зі школами та дитячими садочками, де проводимо санітарно-просвітницьку роботу з батьками, розповідаємо їм про важливість щеплень. В липні ми отримали понад 36 тисяч доз вакцини від кору. У вересні МОЗ додатково надав ще 8 тисяч доз вакцини. Всі вони зараз наявні в закладах охорони здоровя», – говорить заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Одеського обласного ЦКПХ МОЗ України  Сергій Демєнтєв.

Одещина опинилась у лідерах за кількістю зроблених щеплень в рамках наздоганяючої компанії . Але це не свідчить про провал планової вакцинації. Органи місцевого самоврядування за останній рік визначили максимальний контингент, який не отримав щеплення. Зокрема, багато таких людей стало через війну.

Після 24 лютого до Одещини прибула велика кількість переселенців, серед яких значний відсоток дітей. Батьки багатьох з них не могли вчасно поставити вакцину, і коли з’явилась така можливість, то вирішили захистити своїх малюків від хвороб. Хоча й випадків, коли планову вакцинацію ігнорують, вистачає.

В багатьох людей до кору сформувалось несерйозне ставлення через те, що вони або не бачили його, або бачили легкі форми на фоні вакцинації. На Одещині  ведеться просвітницька робота з відмовниками, цілеспрямовано працюють з релігійними організаціями, зокрема з пастирями, які мають вплив у своїх групах.

Останнім часом кількість вакционованих людей в закритих спільнотах зростає. Якщо пастир щепить себе та своїх дітей, то з великою ймовірністю всі його парафіяни будуть слідувати його прикладу. Найбільшу ефективність дає саме групова робота, де велика кількість відмовників. Хоча як свідчить практика, коли загроза заразитися стає реальною, охоплення зразу зростає.

Медики наголошують, що кір є достатньо висококонтагіозним захворюванням. Якщо ви контактували з хворою дитиною, ви або ваша дитина не щеплені, то 100% захворієте. Проблема в тому, що ця інфекція в дорослих протікає достить тяжко. А у дітей є ризик таких серйозних ускладнень, як менінгіти і тяжкі пневмонії.

Наразі специфічного лікування проти кору немає, ми лікуємо тільки супутні клінічні прояви. Тому єдиний спосіб захисту для дітей це специфічна вакцина. Вона безпечна, є в наявності у всіх одеських центрах первинної медико-санітарної допомоги. І якщо немає протипоказань, є сенс подбати про захист.

Більшість протипоказань для вакцинації тимчасові, на кшталт температури в дитини. Поки вона хворіє, щеплення їй не роблять.  Бувають стійкі стани, на кшталт вроджених вад імунної системи: такі діти входять в п’ять відсотків, яким щепленням протипоказані  і які мають бути захищені колективним імунітетом. Для введення багатьох вакцин є протипоказанням алергія на курячий білок. Проте у випадку імунізації проти кору щеплення безпечні, бо курячого білка в складі препарату майже немає.

Нет описания фото.

«У нас є певний відсоток відмов дійсно за медичним показанням, коли в  дитини є алергія на компоненти вакцин, коли був анафілактичний шок або інша неспецифічна реакція. Таким дітям щеплення протипоказані. Всі інші випадки це випадки відмов за релігійним переконаннями, відмови через якусь недовіру. Але хочу сказати, що коли у нас в минулі роки були спалахи кору і хворіти починають діти в одному колективі, все дуже швидко змінюється. Батьки бачать, як страждають інші діти та йшли робити щеплення.  До нас приходили батьки відмовників, і вони те ще просили, вимагали, щоб якомога скоріше вакцинували їхніх дітей», – згадує заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради Оксана Сорочан.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, обов’язковою є вакцинація від від десяти інфекцій. Сьогодні дітей можна повністю захистити від тяжких інфекцій, які мають серйзоні наслідки для здоров’я. Для того, щоб отримати вакцину або зрозуміти, що дитина не щеплена, достатньо звернутися до сімейного лікаря з яким укладена декларація. Якщо якогось щеплення немає, його після медичного огляду та за відсутності протипоказань можна поставити.

Для дітей вакцинація від кору безкоштовна, а от дорослі можуть зробити собі такі щеплення тільки за власний кошт. За винятком ситуацій, коли був зафіксований контакт вірусом, в рамках заходів екстренної профілактики. Якщо в дитинстві були дві дози вакцини – ви захищені. Якщо не знаєте, чи були щеплені чи точно знаєте, що не були, є сенс зробити це до початку епідемії.

Вартість вакцини від кору бельгійського виробника складає близько 500 гривень. Недешево, однак набагато менш витратно, ніж захворіти та потім лікуватися та відновлювати здоров’я. Дорослі без антитіл до кору переносять інфекцію досить тяжко. І якщо є можливість запобігти майбутнім проблемам, краще це зробити.

Марія Шевчук