“Цифрова Одеса”: у місті хочуть створити е-квиток та єдиний мобільний застосунок

В Одесі затвердили програму цифрової трансформації “Цифрова. Одеса” на три роки з бюджетом близько 400 мільйонів гривень. Програма включає створення міського застосунку та впровадження електронного квитка.

Після підтримки виконкому у травні, 26 червня депутати міськради схвалили програму на сесії. Про це передав кореспондент “Інформеру” з трансляцій.

Програма базується на концепті “Місто, як сервіс для населення”. Міськрада планує створити єдину цифрову платформу та мобільний застосунок, де будуть зібрані всі сервіси, такі як електронний квиток, черга в центр адмінпослуг, сервіси для бізнесу, ветеранів, спортсменів, школярів.

Програма охоплює період з 2024 до 2026 року і включає такі заходи, як впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в громадському транспорті, створення онлайн-реєстру МАФів, комунальної власності, ліфтів, підтримка існуючої цифрової інфраструктури міста, закупівля техніки для архіву та оргтехніки, серверного й мережевого обладнання.

Основні витрати:

  • Створення електронного квитка — 88,1 мільйона гривень
  • Міський колцентр — 66 мільйонів гривень
  • Закупівля комп’ютерної техніки та технічне обслуговування — 50 мільйонів гривень
  • Цифрова система фіксації та обліку адміністративних правопорушень — 14 мільйонів гривень
  • Впровадження Ситуаційно-аналітичного центру міста — 18 мільйонів гривень

Деякі депутати висловили сумніви щодо електронного квитка, необхідності колцентру та нової системи обліку правопорушень.

Раніше в програмі зазначалося, що інвестор має витратити 64,7 мільйона гривень на електронні валідатори та інші платіжні пристрої, а місто виділить 23,4 мільйона на підтримку системи обліку оплати проїзду. У програмі не уточнювалося, хто буде інвестором і на яких умовах. Голова транспортної комісії міськради Петро Обухов назвав цей пункт програми схожим на аферу.

За проєктом, опублікованим на сайті міськради напередодні засідання, бюджет програми на три роки складає 425,5 мільйона гривень, з яких 64,7 мільйона планують залучити як інвестиції. На 2024 рік заплановано 127,1 мільйона гривень, на 2025 — 152,7 мільйона, на 2026 — 145,6 мільйона. Остаточні суми будуть відомі після публікації рішення.