У військо через рекрутинг: Третя штурмова пропонує альтернативу мобілізації

Вчора, 18 травня вступив в силу новий закон про мобілізацію. Поки одні військовозобов’язані оновлюють свої дані, а інші думають, як цього уникнути. При тому, що на третій рік повномасштабного вторгнення вистачає громадян, які шукають можливостей піти у ЗСУ. Принаймні, про це говорить досвід 3 окремої штурмової бригади. Нещодавно вона відкрила свій рекрутинговий центр в Одесі, де цілеспрямовано відбиратимуть бійців для служби. Вони шукають та відбирають тих, хто готовий служити саме в них.

Якщо людина не готова долучитись до бригади прямо зараз, не впевнена у своїх силах, то їй пропонується тестовий тиждень, щоб вона визначилась з подальшою військовою спеціальністю. Часто цей тиждень стає вирішальним, щоб набути фізичної форми та визначитись, в якому напрямку розвиватись. За словами рекрутерів, до них приходять мотивовані люди, часто знаючи про особливості служби від майбутніх побратимів. Вони готові до труднощів і знають, чого очікувати.

Наразі 3 ОШБр є однією з найвідоміших в Україні. Її представники активно ведуть сторінки в соціальних мережах, спілкуються з блогерами і дають інтерв’ю ЗМІ. Вони прагнуть показати війну такою, якою вона є. А розповісти бійцям є про що. Бригада спочатку воювала на Бахмутському напрямку, де стабілізувала фронт, потім їх заводили на Авдіївський напрямок, де вони прикривали відхід інших бригад. Це були дві найважчі ділянки на фронті останнім часом.

«До 2022 року я був абсолютно цивільною людиною, не народився воїном і маючи вік 46 років, я доєднався до підрозділу. Не шкодую абсолютно ні про що. Це є доказом того, що навіть в такому віці можна стати справжнім бійцем. Інструктори з усім допоможуть та усього навчать. Головне мати бажання, фізичну підготовку і кожен зможе стати справжнім воїном. Людина має зареєструватися на сайті, після цього їй повідомлять про найближчу адресу, куди вона може звернутися. Потім приходить нас, проходить співбесіду і їй кажуть, коли треба прибути,» – пояснює алгоритм дій керівник одеського рекрутингового центру з позивним «Тренер».

Відсоток відмов після проходження тестового тижня, за словами рекрутерів, досить невисокий. На заваді можуть стати проблеми зі здоров’ям, через які людина не тягне фізичну підготовку і стає зрозумілим, що вона не зможе виконувати завдання нарівні зі своїми побратимами. Але якщо рекрут мотивований та хоче залишитися, стараються знайти якісь можливості. Залежно від фаху людини та її навичок, які вона здобула в цивільному житті. Бувають сімейні проблеми, але поширені випадки, коли майбутній військовий вирішує ці питання та повертається знову до рекрутингового центру.

У 3 ОШБр є власна школа дронів. © Фото з офіційного сайту.

Кожен охочий може прийти до центру незалежно від того, чи має він якусь підготовку, чи ні. Допомагають всім, інструктори мають справжній військовий досвід і навчать абсолютно всьому. Зараз у військо приходить багато людей технологічних спеціальностей, частина з яких айтішники, комп’ютерники. Вони хочуть доєднатися та зробити свій внесок. У підрозділі є своя школа дронів «Kill house». Вимоги до фізичної підготовки пілотів не такі суворі, як для піхотинців. Важливіша швидкість реакції та вміння розбиратись в техніці.

Перший рекрутинговий центр запрацював у Києві більше року тому, і його досвід вже перенесли до Дніпра, Львова і, нарешті, до Одеси. Це можливість майбутнім військовим, які шукають можливість долучитись до ЗСУ, ознайомитися з умовами служби, визначити свої сильні та слабкі сторони, і навіть обрати військову спеціальність. Добровольців, за словами рекрутерів, вистачає, попри те, що бригада воює на найгарячіших ділянках. Принаймні, на сьогодні 3 ОШБр має можливість обирати, кого саме брати на службу.

Секрет такої популярності не тільки в рекламі та активному піарі. Бригада дає чудову підготовку, новобранців готують бійці, які пройшли найгарячіші ділянки фронту. Хлопці-інструктори знають не з книжок та не зі слів викладачів, як це воювати та як це зробити правильно. Вони знають, як правильно готувати фізично бійців, у бригади є свій фонд, який турбується про поранених. За рахунок фонду відбувається лікування, забезпечення, підтримка родин.

Рекрутери говорять, що багато військовозобов’язаних бояться мобілізовуватись через територіальні центри комплектування. Часто рушійним в людей стає не страх смерті або каліцтва, а страх того, що їх можуть скерувати не до обраного підрозділу, або що відправлять на нуль без належного навчання та підготовки. При тому що навіть штурмовик, чи не найризикованіший вид служби, далеко не квиток в один кінець, якщо робота всієї команди налагоджена належним чином.

«Люди до нас приходять різні. Хтось вагається, а хтось навпаки приходить з великим бажанням, але в процесі співбесіди та оформлення документів ловить якийсь сумнів. В такому випадку задача рекрутера розписати більшість процесів, які відбуваються, та пояснити, що боятись немає чого. В основному люди, які приходять, знають свою справу і мотивовані. Багато хто боїться йти в рекрутинговий центр через страх, що їм видадуть повістку, запакують в бусік і на цьому все. Процес рекрутингу влаштований інакшим чином. Людина має сама прийняти рішення, чи готова вона долучитись. І після тестового тижня люди подекуди дуже змінюють ставлення до військової справи,» – говорить представник Київського рекрутингового центру з позивним «Коваль».

В Третій штурмовій військовий проходить навчання, яке складається з фізичної підготовки, навчання тактики та медичної допомоги. Після цього їде до навчального центру, де вже йде загальновійськова підготовка і вже після цього потрапляє до бригади. Наступний етап – розподільчий пункт, а потім, перед відправкою на завдання безпосередньо в зоні військових дій, проходить бойове злагодження. Загалом, від моменту успішного рекрутингу до потрапляння на «нуль» проходить три-три з половиною місяці, протягом яких людина навчається.

Останнім часом спостерігається тенденція, що військові частини самі шукають собі людей для служби. Вони розміщують вакансії на сайтах пошуку роботи, відкривають рекрутингові центри, особисто спілкуються з потенційними кандидатами. Це стало альтернативою мобілізації через територіальні центри комплектування, які далеко не в усіх випадках перевіряють людей за придатністю до того чи іншого виду служби. У випадку цілеспрямованого рекрутингу людина отримує розуміння, де буде служити, а військові частини мають в розпорядженні мотивованих бійців, готових до труднощів.

Марія Шевчук