Як стати журналістом в Одесі: де можна здобути освіту та професійні навички

Професія журналіста для сторонньої людини часто залишається узагальненим поняттям, бо нерідко відбувається плутанина між тим, хто такий редактор і чим він відрізняється від кореспондента? За яким правилом пишуться інформаційні новини, а за яким спортивні? Що таке “блискавка” або “риба”? Аби опанувати свій напрямок, у журналістиці здобувають  формальну або неформальну освіту. Нижче буде описано, які вищі навчальні заклади Одеси мають факультети журналістики і чи активні в місті курси.

В Одесі навчають журналістиці шість вишів.

У Міжнародному гуманітарному університеті (МГУ) вчать журналістиці при факультеті “Лінгвістики та перекладу”. Всього на цьому факультеті п’ять спеціальностей.

Доцент факультету “Лінгвістики та перекладу” МГУ Олег Пархітько розповідає, що перший випуск бакалаврів студентів-журналістів за цією спеціальністю відбудеться у наступному навчальному році. 

Олег Пархітько. Фото — ОНЮА

“Наша ідея була в тому, щоб зробити акцент на практичну журналістику, — каже представник кафедри. – Я думаю, це така перша відмінність, тому що університети, вищі навчальні заклади, неохоче беруть у викладачі журналістів-практиків”.

Наразі в МГУ ще підбирають команду і розширюють склад викладачів. Спершу студентам пропонують загальноосвітні програми, створення та написання текстів, а пізніше вивчають радіо-, тележурналістику та новітні медіа. 

Одеський національний університет імені І. І. Мечникова пропонує студентам навчання на факультеті “Журналістики, реклами та видавничої справи”. Всього там три кафедри: журналістики, реклами та медіакомунікацій; нових медіа та медіадизайну; періодичної преси та медіаредагування.

Старший викладач з кафедри нових медіа та медіадизайну Сергій Азєєв каже, що матеріали до освітніх програм намагаються оновлювати щомісяця, враховуючи зміни тенденцій.

Сергій Азєєв. Фото — Фейсбук

“Є такий курс новітні медіа. У ньому втілюється постійно така складова як штучний інтелект, вплив на медіа і його роботу, — розповідає він.  – Також візуалізація даних за допомогою онлайнових ресурсів, програм конструювання сайтів, лонгрідів. У нас є дисципліна, де вивчають Figma — це дизайн вебсторінок”. 

На кафедрі вчать і медіаграмотності, оскільки сьогодення вимагає цього в умовах війни, розвитку штучного інтелекту та впливу пропаганди. Під час навчання студенти досліджують інструменти щодо створення фото-, відеоматеріалів за допомогою ШІ. 

Старший викладач кафедри “Інформаційної діяльності та медіа-комунікацій” з НУ “Одеська політехніка” Вячеслав Головченко розповів, що з 2022 року для студентів підготували та викладають курс “Безпека професійної діяльності журналістів”. У 2023-24 навчальному році у програму додали новий курс “Медіаосвіта та медіаграмотність”.

Вячеслав Головченко. Фото — Фейсбук

“Теж я викладав, бо є сертифікованим медіатренером від АУП (Академії Української преси, – ред.). Також викладається спецкурс з ШІ”, — розповів Вячеслав Головченко. За його словами, молодші курси також вчаться протидії пропаганді на курсі  “Критичне мислення”. 

Національний університет “Одеська юридична академія” має окремий факультет журналістики. За даними університетського сайту, студенти можуть практикувати з першого року навчання, бо факультет співпрацює із низкою медіакомпаній.

Декан факультету Олена Скалацька розповіла, що дисципліни оновлюються щороку. Наприклад, до програми додали вивчення технологій штучного інтелекту, дата-журналістику, журналістику в умовах воєнного конфлікту, журналістські розслідування воєнних злочинів та інші.

“Наші студенти занурюються у професію з першого курсу. За перші матеріали вони отримують оцінки та гонорари, оскільки найкращі матеріали розміщуються у регіональних виданнях. Ми швидко реагуємо на інновації та актуальні напрямки у журналістиці”, — каже Олена Скалацька. 

Зокрема, до числа найкращих журналістів у конкурсі “25 до 25: молоді та зухвалі” потрапила студентка 4 курсу Стоянова Ніколета, яка є фотографинею та фіксеркою. За словами декана, вона ініціювала проведення серії майстер-класів з фіксерства для студентів факультета журналістики.

Одеський Національний Морський Університет також готує журналістів на кафедрі журналістики та мовної комунікації. Як саме, ми не розкажемо. Ми надіслали запит щодо коментаря завідувачу кафедри довузівської підготовки Вікторії Сікорській, але відповідь не отримали. За номерами телефонів, вказаними на сайті, зв’язатися з представниками факультету також не вдалося.

У Державному університеті інтелектуальних технологій і зв’язку є кафедра журналістики, соціальних комунікацій і ІТ-права. На офіційному сайті вишу стверджують, що пропонують студентам навчання з поглибленим вивченням сучасних інформаційних технологій. Деталей не буде – нам не відповіли на запит щодо коментаря. 

Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського на сьогодні вже не навчає журналістиці.

“На жаль, на соціально-гуманітарному факультеті немає журналістики. Вона існувала раніше”, — зазначили  нам у факультеті. 

Що ж стосується курсів журналістики, в Одесі, здебільшого, бажаючим пропонують вивчення тележурналістики. Проте на низці профільних сайтів інформація щодо контактів не є актуальною.

Наприклад, однією з найбільших відомих єМедіабаза Одеса, Херсон, яка є регіональним журналістським хабом Інституту масової інформації. Саме тут часто проводяться дискусії та різноманітні тренінги. 

“Ми в “Медіабазі” бачимо, що деським і херсонським журналістам, особливо початківцям, не вистачає освіти в якихось питаннях. Тому ми намагаємося їх закривати. У нас були тренінги з розслідувань, фінансової грамотності, фіксерства і багато інших прикладних і менш прикладних”, — розповідає координатор “Медіабази. Одеса, Херсон” Сергій Нікітенко. За його словами, “Медіабаза” намагається закрити потреби у питаннях освіти. Чому навчати – нещодавно опитали медійників. З’ясувалося, що у журналістів є певна втома від онлайн чи офлайн тренінгів, втім, каже Нікітенко, дуже багато молодих журналістів і студентів цікавляться саме неформальними освітніми заходами. 

Сергій Нікітенко. Фото — Медіабаза Одеса. Херсон

“Криза класичної університетської освіти теж відчувається. Тому ті, хто хоче навчитися чомусь і бути професіоналами, шукають можливість вчитися або паралельно, або окремо від університетів”, — каже він. 

Артшкола Art Max Film пропонує заняття з курсу тележурналістики. Уроки проводить місцевий відомий тележурналіст Олександр Федоренко.  У школі вчать і дітей, і дорослих. Курс тележурналістики досі активний.

Восени 2023 року в Одесі мали намір відкрити школу журналістики для ВПО та військових. Тоді про це розповідав головний редактор одеського підрозділу Media Center Ukraine Михайло Штекель. Курс відкривали на базі Media Center Ukraine — Odesa та Медіабази Одеса/Херсон.  Наразі, каже він, медійний курс не актуальний. Курс завершили два випуски, здобувши знання з операторської майстерності, написання текстів, монтажу, журналістської етики тощо.  Нині прогнозів щодо поновлення роботи Media Center Ukraine—Odesa немає. 

Ще в Одесі пропонували курси за темою “Оперативна журналістика”, який проводив журналіст Сергій Бакуменко. На сьогодні вказаний на сайті номер телефону не актуальний, а останнє оновлення інформації  було ще в період пандемії. 

Висновки такі: низка вишів в Одесі мають факультети журналістики або, принаймні, кафедри. Водночас війна внесла свої корективи до навчального процесу, тому студентам і викладачам доводиться стикатися з дедалі більшими викликами. 

У місті пропонують і неформальну освіту, як-от “Медіабаза Одеса, Херсон”, де отримати знання можна на різноманітних тренінгах. Найбільш реалістично їх знаходити у соцмережах або месенджерах. Утім через обмеження у зв’язку з воєнним станом і частими повітряними тривогами проводити більш інтерактивні заходи складно. Неформальна освіта, як і виші, загалом підлаштовують свої можливості до обставин війни. Звичайно, в Одесі є курси по копірайту або відеомонтажу, але вони не зможуть охопити нюанси саме журналістської освіти.

Попри війну та пов’язані з нею виклики, в Одесі зберігається можливість навчатися журналістиці. Однак, необхідна більша консолідація та співробітництво між громадськими освітніми ініціативами та вишами, оскільки вони не конкурують між собою, а заповнюють прогалини, що існують у підготовці медійників в Одесі.

Маргарита Юзяк, Павло Колотвін, регіональний представник ІМІ в Одеській області