За європейськими стандартами: як Італія сприятиме відбудові Одеси?

Цього тижня в одеській мерії відбулась зустріч італійських парламентарів на чолі з віцепрезидентом Палати депутатів Джорджом Муле. Він керівник італійської секції групи міжпарламентського співробітництва Італія – Україна.

Делегати не побоялись можливих обстрілів, від яких періодично потерпає Одеса. Загалом, це не перший візит подібного формату до України представників з Італії. Вона наразі одна з тих країн, яка велику увагу приділяє увагу відновленню культурних пам’яток, що постраждали від війни.

Італійські депутати прибули на власні очі побачити Одесу та руйнування, яких місто зазнало внаслідок російської агресії. Також вони вивчали першочергові потреби історичного центру та пріоритетні напрямки майбутнього відновлення.

Фото чи відео не можуть повною мірою передати атмосферу Одеси та пошкоджень, яких вона зазнала з початку 2022 року. Десь це зруйнований собор, десь заколочені фанерою вікна в старих будівлях. Велика кількість історичних пам’яток міста розміщені в безпосередній близькості від морського порту, який ворожі війська атакують регулярно.

В минулому році Італія взяла на себе відповідальність відновити Одесу, зокрема її історичний центр. У травні була підписана тристороння угода між Україною, Італією та ЮНЕСКО. А в червні був підписаний меморандум щодо повоєнного відновлення Одеси та області, який пріоритетом ставить містобудування, реформування енергетики та розвиток бізнесу.

Згідно тристороннього договору з ЮНЕСКО,  італійська сторона має виділити кошти на відновлення одеських архітектурних пам’яток з переліку ЮНЕСКО, які зазнали пошкоджень через російські обстріли. Проєкт розрахований на три роки і на нього витратять 42,5 мільйонів євро. Ці гроші витратять не лише на відновлювальні роботи, але й підготовку відповідних фахівців, зокрема в галузі реставрації.

«Ми підписали декларацію про розуміння, яка стосується галузі культури. Для Італії дуже важливо відбудувати Спасо-Преображенський собор в Одесі, тому що він є спадщиною ЮНЕСКО. Нам необхідно підтримати культурну спадщину, вона дійсно для нас дуже важлива. Бо Україна це частина Європи, і ми готові бути рівноправними партнерами з Україною, і щоб вона стала рівноправним партнером ЄС, частиною внутрішнього ринку. Ми це робимо не тільки для України, але й для наших компаній, щоб вони могли розвиватися», – заявив Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні під час Ukraine Recovery Conference.

За словами міністра, в Італії багато говориться про післявоєнне відновлення України. В цьому напрямку є великий прогрес як в уряді, так і в співпраці з міжнародними партнерами. Захист України, це передусім захист ЄС  та міжнародного права. Як друга за величиною промислова країна Євросоюзу, Італія готова також робити свій внесок до економічної сфери. Італія готова активно інвестувати в Україну.

Під час останньої зустрічі представники Італії обговорили з органами місцевого самоврядування тему інвестицій, в якому ключова увага була відведена культурі. Італія як ніхто інший знає, як монетизувати своє історичне надбання: близько 25 % усього ВВП країні приносить саме туристичний сектор.

Італія лише один з прикладів країн, яка виявила прагнення долучитись до повоєнного відновлення Одеси. Вона охоче ділиться своїм досвідом з містами та країнами, які можуть мати перспективу в цьому напрямку. Одеса є одним з таких міст, хоча довгий час її пам’яткам не приділялось належної уваги. Воєнний стан та атаки на історичний центр аж ніяк не сприяли покращенню ситуації.

Одеса, з її багатством пам’яток архітектури, історичних будівель, одне з тих міст, яке необхідно зберегти для історії. Наразі їй не загрожує окупація та доля населених пунктів на сході України, які руйнуються вщент російськими обстрілами. Однак періодичні атаки вже нанесли шкоди історичному центру міста на мільйони євро.Відновлювальні роботи потребують великих грошей, тому важливо звертати увагу на співпрацю з іншими європейськими країнами.

Країни ЄС мають досвід того, як зберігати своє культурне надбання, а також можуть допомогти знайти фінансування на важливі проєкти. Майбутніх українських фахівців культурної галузі зараз орієнтують на те, щоб вони працювали із закордонними партнерами. Найближчим часом це буде чи не єдиною можливістю знайти кошти для робіт.

«Ми активно працюємо з органами місцевого самоврядування у питанні захисту культурних пам’яток  Одеси. Нещодавно в нас на кафедрі зявилась така дисципліна, як «Економіка культурних проєктів». Наразі проблеми, пов’язані зі збереженням культурної спадщини вирішуються за допомогою благодійних фондів, грантів, і звісно в цій галузі є певна конкуренція. Ми навчаємо наших студентів написанню заявок, щоб вони могли вигравати гранти та отримувати від своєї роботи моральне та матеріальне задоволення, а також приносити користь суспільству», – говорить  декан факультету історії та філософії Одеського національного університету ім. Мечникова В’ячеслав Кушнір.

Архітектурні пам’ятки Одеси серйозно постраждали через повномасштабне російське вторгнення. За даними міської ради, з початку російської агресії пошкоджень зазнали близько 100 пам’яток архітектури. Варто зазначити, що ступінь руйнувань культурних об’єктів відрізняється і вони потребують різного фінансування на відновлення.

Всі знищені чи пошкоджені культурні пам’ятки будуть внесені до спеціального державного реєстру. В перспективі, на основі нього можна отримувати відшкодування збитків від РФ. Наразі місія ЮНЕСКО готує звіт про шкоду, завдану війною всесвітній одеській спадщині. Його представлять у грудні, на конвенції у Гаазі.

Старі будівлі здебільшого більш уразливі до руйнувань, спричинених обстрілами. Історичний центр Одеси і задовго до повномасштабного вторгнення був у досить занедбаному стані і війна, яка триває вже третій рік, мало сприяє довготривалим проєктам відновлення.

Руйнування пам’яток впливає не лише на фізичний ландшафт, але й на культурну самобутність міста, стираючи його надбання для нащадків. Частину історичних монументів, на кшталт Дюка біля Потьомкінських сходів, огородили від можливих обстрілів. Однак багато досі лишаються уразливими.Основні роботи з відновлення будуть проводитися після завершення війни.

Сьогодні залишається високим ризик подальших пошкоджень, що ускладнює реалізацію довгострокових стратегій збереження. Зусилля щодо захисту та відновлення архітектурних пам’яток є критично важливими.  Вони не лише фон для гарних фото та туристичних листівок, але й матеріальна історія міста в усіх її протиріччях. Попереду Одесу очікує довга й тривала робота, проте є сподівання, що ми на цьому шляху будемо не одні.

Марія Шевчук

Фото для матеріалу надані Одеською міською радою.