Брат не завжди друг, друг завжди як брат. Литва & Україна.

Жовтневий Вільнюс зустрів дощем. Але це не могло охолодити цікавості від очікуваного тренінгу за участю колег-журналістів із південно-східної України та самої Литви.

Цей тренінг був частиною програми MediaFit, яка фінансується ЄС, та діє в Литві за спіпраці DW Akademie та LTR (національна громадська медіа-група, “Литовське радіо та телебачення”.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - photo_24_2023-10-28_07-46-11-1024x768.jpg

Литовська Республіка була однією з тих країн, які перші висловили рішучу підтримку Україні у її боротьбі з російською агресією. Ця допомога мала не лише характер дипломатичних заяв, а й цілком конкретних дій (від допомоги біженцям до навчання українських військовослужбовців).

Через півтора року після початку війни місцеве населення дотримується все тієї ж позиції. Досить просто прогулятися вулицями Вільнюса, щоб побачити чимало українських прапорів. Не лише на офіційних та культурних установах, а й у ділових офісах, кав’ярнях, на балконах приватних квартир. Від скромних паперових наліпок на віконному склі до величезних банерів на всю висоту багатоповерхівки.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - photo_14_2023-10-28_07-45-45-768x1024.jpg

Литва належить до держав, які надають Україні найбільшу допомогу відносно національного ВВП. У перший рік війни ця цифра становила 0,7 % , за цим показником Литва увійшла до трійки лідерів серед країн-партнерів.  

У 2023-му литовська військова допомога включала зенітні установки L70 для боротьби з російськими безпілотниками, військові бронетранспортери М113, гелікоптери Мі-8, боєприпаси, тощо. До річниці повномасштабної агресії литовські волонтери провели збору на сучасні ізраїльські радари для України. Фактично протягом трьох тижнів (з 30 січня по 24 лютого) було зібрано 14 мільйонів євро.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - photo_23_2023-10-28_07-46-10-1024x768.jpg

Саме у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року відбувся  саміт НАТО-2023. Наприкінці цього ж місяця був затверджений довгостроковий (трирічний) план військової допомоги Україні. Про це повідомляли в міноборони Литви.

Згідно плану, військова допомога у період 2024-2026 років, складе близько 200 мільйонів євро. Основними напрямки підтримки: закупівля летального та нелетального обладнання, військова підготовка та тренування, фінансові внески до фондів допомоги, ремонт військової техніки в Литві та підготовка особового складу Сил оборони України. Фінансування мають забезпечити кошти Європейського фонду миру.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - photo_6_2023-10-28_07-46-10-768x1024.jpg

На початку цього місяця чергову заявку на підтримку України зробила пані прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

Ingrida Šimonytė

За її словами: «Витрати на допомогу Україні у 2024 році ми оцінюємо загалом близько в 0,4% ВВП, тобто приблизно 340 мільйонів євро. Потреби стосуються не лише підтримки українських біженців, але й загальної допомоги. Це особливо важливо у тому випадку, якщо країни Європейського Союзу не зможуть узгодити бюджет підтримки України в 50 мільярдів євро».

Думку пані прем’єрки наводило згадане вже LTR. Загалом, як можна переконатися на сайті медіа-групи, темі російсько-української війни тут приділяють особливу увагу.

Серед останніх гарячих новин процитуємо, що говорив Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа.

Gitanas Nausėda

Підтримка України є нашим головним пріоритетом на даний момент. Незважаючи на всі виклики на Близькому Сході, ми повинні шукати не тільки військову допомогу, а й допомогти Україні не розвалитися як економіці, не розвалитися як державі, що неможливо без фінансових вливань.

Треба визнати, що ми ще не домовилися в принципі про джерела, з яких ми будемо генерувати ці гроші. І є зіткнення думок, що це має бути зроблено за рахунок перерозподілу коштів, або, іншими словами, за рахунок урізання коштів з інших статей, або за рахунок наших власних нових ресурсів.

Дискусії триватимуть, насамперед щодо джерел і структури самого бюджету, але незалежно від того, як закінчаться дискусії, я вважаю, що немає жодних сумнівів у тому, що Україні буде надана фінансова підтримка”.

Що стосується власне медіафіту, міжнародна група тренерів допомагала учасникам краще опанувати техніки побутової самооборони та надання першої медичної допомоги.

Теоретична частина підкрюплювалася активною практикою. Правильно накласти турнікет, зафіксувати кінцівку бандажем, зробити штучше дихання і так далі – всі ці навички корисні навіть у мирний час. Що вже казати про часи війни, коли життя можуть врятувати якісь хвилини.

Тренінги міжнародної програми MediaFit мають різну спрямованість, але це прекрасний приклад співпраці журналістів різних країн.

Наталя Шевчук