З власного досвіду: як жити та працювати під час відключень світла?

Останнім часом українці, внаслідок російських обстрілів критичної інфраструктури, знову відчувають серйозний дефіцит електрики. Так в понеділок, 27 травня, ліміти на споживання енергії будуть введені в усіх українських областях. Не залишиться й осторонь південь, де теж будуть введені графіки відключень світла. І хоча в теплу пору року електроенергії споживається значно менше, ніж взимку, все одно виникають певні складнощі.

 У кожного будинку, у кожної вулиці графіки таких відключень індивідуальні. За два роки повномасштабного вторгнення кожна людина, яка лишалась в Україні, отримали навички тривалого життя та ведення побуту без електроенергії. Такий досвід мають зокрема і кореспонденти «Інформеру», які навіть знаходячись по кілька днів без світла та з поганим зв’язком продовжували робити публікації й залишатися в курсі останніх новин.  Ми підготували для вас поради, які, сподіваємось, допоможуть пережити відсутність електрики з мінімальним дискомфортом.

Зберігайте енергію

Заведіть собі звичку регулярно заряджати гаджети, які можуть потенційно знадобитись. Навіть якщо відключень найближчим часом не прогнозується, дуже бажано мати заряджені телефони, павербанки, ноутбуки, ліхтарики і т.д. Якщо не користуєтесь тими чи іншими гаджетами на постійній основі, то періодично перевіряйте рівень заряду. Енергетична система працює на межі можливостей, і будь-яка аварія чи черговий російський обстріл може залишити вас без елетрики на тривалий час.

Ризик блекаутів не привід жити з постійною тривогою, що світло прямо завтра відключать, але базовий мінімум набагато полегшить побут у випадку форс-мажорів.Якщо вже знаєте графіки відключень світла, то вже тоді можна думати, що робити далі і як полегшити собі життя. Майте запас консервів, продуктів швидкого приготування, питної води і просто смаколиків. Ну й бажано періодично під’їдати та оновлювати свої запаси, до закінчення терміну придатності.

Щоб не пропали продукти в морозилці, можна покласти пляшки з водою: лід допоможе довше зберегти холод та врятувати їжу, що зберігається в морозильнику. Таке холодозбереження працює ефективно тільки у випадку, якщо світла немає максимум добу. Але на щастя, такі блекаути для більшості українців радше неприємний виняток, ніж правило.

Оптимізуйте побут

Коли на довгий час вимикається світло, стає не до кулінарних звершень. Навіть якщо ви щасливий власник газової плити, то дуже багато все одно готувати не будеш, адже в умовах тривалих відключень без холодильника їжа псується. У холодну пору року можна зберігати продукти на балконі, проте на носі літо з тридцятиградусною спекою і відкритий простір не наш варіант. Готуйте їжу, яка не займає багато часу і не требує розігірву.

Наприклад, варені яйці можна вживати як самостійний продукт, додавати до салатів чи використовувати як інгрідієнт намазки до бутербродів. В той же список можна додати напівфабрикати, які готуються за півгодини й з’їдаються за один день. Також корисною покупкою під час відключень став термос. Навіть якщо немає де нагріти води вдома, можна це зробити на роботі,  де є така можливість, чи попросити налити окропу в найближчому кафе чи ресторані. За нашим досвідом, зазвичай не відмовляють.

Нові моделі термосів цілком здатні зберігати воду гарячою до восьми годин, що дасть змогу насолоджувати теплим чаєм або кавою навіть тим людям, які не мають газової плити. Також гарячу воду можна використовувати для продуктів швидкого приготування, що урізноманітнить ваше меню й дні блекаутів не стануть «днем сухом’ятки».

Подбайте про дозвілля

Кожен українець, який жив зі світлом чотири чи шість годин на добу, відкрив в собі генія тайм-менеджменту. Лишалося тільки дивуватися, скільки всього можна встигнути зробити, коли мешкаєш в повністю електричному багатоквартирному будинку та маєш світло лічені години. Телефони та павербанки заряджені, обід на найближчий день зварений (а на тиждень вперед і не покуховариш, бо збергіати їжу немає де), навіть встигаєш попрацювати.

За кілька годин світло вимикається, ти встигаєш виконати роботу на залишках заряду ноутбуку та Інтернет-зв’язку, поки не зникає і він. Й лишається питання, що робити далі? Тривалий час без електрики виявляється хорошим приводом провести дозвілля в тісному родинному колі. Якщо після робочих справ лишився заряд на ноутбуці, можна встигнути подивитися збережений фільм або серіал, якщо ні – то можна звернутися до настільних ігор чи книжок.

Особисто одним з наших відкритів стало поєднання налобного ліхтарика та паперової книги. Чудовий спосіб зайняти себе на кілька годин. Ліхтарик тримає енергію набагато довше, ніж ноутбук чи смартфон і світла від нього достатньо, щоб читати без шкоди для очей. Деякі люди під час зимових відключень таким чином прочитали книжки, на які не знаходили час роками.

Світло обов’язково прийде

Коли електроенергія з’явилась, підключайте всі прилади до мережі поступово. Не поспішайте одразу вмикати електрочайник, ставити піцу в духовку та завантажувати пральну машинку на повну. Коли довго сидиш без електрики, з’являється спокуса швиденько зробити всі справи, які накопичились. Однак надмірна робота електроприладів це прямий шлях до перенавантаження системи і, як наслідок, аварій, після яких поява електроенергії відкладається на невизначений термін.

Велика кількість випадків, коли люди залишались без світла на кілька діб, була спровокована саме перенавантаженням мережі. Проте не всі електроприлади однаково потужні. Заряджати телефони та ноутбуки можна відразу після подачі світла, вони споживають мало енергії. А от бойлери та холодильники, у випадку тривалих відключень краще вимкнути і включити трошки пізніше. Вони споживають багато енергії і у випадку їхнього одночасного підключення електромережа може не впоратись з навантаженням.

Коли ситуація зі світлом стабілізувалась, не варто використовувати потужні електроприлади водночас. Так бойлер бажано підключити після того, як холодильник трохи попрацював. Не потрібно одночасно підігрівати воду в електрочайнику на кухні, а у ванній сушити голову феном. Дотримання таких нескладних правил допоможе взяти від елетрики максимум, навіть в умовах її дефіциту.

Марія Шевчук