Децентралізаційні питання: в Одесі завершився ХІІІ муніципальний форум

На місцеве самоврядування покладена сьогодні велика відповідальність. Керівники невеличких населених пунктів та об’єднаних територіальних громад зіштовхнулися з тими проблемами, з якими ніколи не стикалися їх попередники.  Станом на сьогоднішній день треба вирішити багато питань, зокрема таких, що стосуються права розпоряджатися земельними наділами та інфраструктурою на підлеглій території. Звісно, це не єдині проблеми, що турбують регіональних керівників. Однак вони настільки універсальні, що, здається, об’єднують всі куточки України значно більше, ніж декларована загальнонаціональна ідея.

Вчора в Одесі завершився XIII Український муніципальний форум, який організувала «Асоціація міст України» в рамках програми   USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)». У заході взяли участь представники профільних українських міністерств та делегати від органів місцевого самоврядування з усіх регіонів нашої держави. Вони приїхали до Південної Пальміри з єдиною метою:  налагодити шляхи співробітництва різних регіонів та за допомогою діалогу вирішити проблеми, що накопичилися.

«Знаючи всі проблеми регіонів, я хотів би запропонувати спільно розробити програму розвитку нових міст, яка б мала державну підтримку і могла розраховувати на фінансування. Ця матеріальна допомога могла б піти на розвиток соціальної інфраструктури. Так, в багатьох містах вона застаріла.Однак в нас вистачає населених пунктів, в яких ніколи і нічого не робилося взагалі. Тому сьогодні важливо їх підтримати та дати їм шанс на розвиток», –зазначив Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

Однією з ключових тем, яку обговорювали на форумі впродовж трьох днів, було питання децентралізації. Ця реформа місцевого самоврядування хоча й має приносити (та приносить) позитивні результати для новоутворених територіальних громад, однак наштовхується на багато перепон. Деякі з них напряму пов’язані із бездіяльністю центральних органів влади, коли відповідні закони не розробляються, або десь лежать в списках на прийняття у Верховній Раді.

Три роки децентралізації в Україні: найважливіші цифри

Однак останнім часом частішають випадки, коли «нагорі», вирішують перекинути питання, якими має опікуватися держава, на «гаманці» місцевих бюджетів.«Готуючись до форуму, ми зібрали найбільш болючі теми, які  цікавлять громади.  Зокрема, це питання  оплати комунальних послуг, транспортних пільг, зарплати працівникам бюджетних установ. Все частіше вирішувати їх мають регіони. Місцеві ради нарікають на моральний борг держави перед ними і на те, що вона перекладає свої  повноваження на органи місцевого самоврядування. Однак не в цьому сенс реформи децентралізації. Її суть полягає в тому, що вона має вирішувати проблеми регіонів, а не загальнонаціональні питання,»  – резюмував Голова Асоціації міст України Віталій Кличко.

Під час проведення Муніципального форуму голови невеликих населених пунктів подали звернення від Асоціації міст України. Документ пропонується для ознайомлення Президентові України, Кабміну та Верховній Раді.  На двох сторінках друкованого тексту розміщено прохання та пропозиції, прийняття яких має значно спростити роботу органів місцевого самоврядування.

Звернення містить двадцять чотири пункти  та стосується найпроблемніших сфер управління в регіонах. Зокрема, увага приділена вирішенню питань децентралізаційної реформи, бюджетного забезпечення територіальних громад та вирішення завдань у сфері секторальних реформ. Найближчим часом «Інформер» детально розповість вам, що хвилює місцеві ради та територіальні громади. Слідкуйте за нашими матеріалами та дізнавайтеся, які  теми були зачеплені на форумі та що пропонується для вирішення існуючих проблем.

«Ми закликаємо прискорити зміни до Конституції, без яких неможливо змінити образ місцевого самоврядування на місцях.  Ми очікуємо поширення закону про децентралізацію  на сферу земельних відносин. Останнім часом ми багато говоримо про реформи,  третій рік створюються об’єднані територіальні громади. Однак є деякі обмеження, які зокрема полягають в тому, що маленькі населені пункти, прилеглі до обласних центрів, не можуть об’єднатися з останніми. Є проблеми з тим, що народ висловлює недовіру до влади, а недосконалість існуючих законів її тільки поглиблює,»  – заявила Голова Комітету Правління АМУ з питань впровадження реформ місцевого самоврядування Чугуївського міського голови Ганна  Мінаєва.

Бюджети об'єднаних громад: результати за 2016 рік

Сьогодні як ніколи важливо побудувати діалог між усіма регіонами. Адже працюючи разом набагато простіше зорієнтуватися в новій системі управління. Останніми роками активно впроваджується нова децентралізаційна реформа. Деяким громадам вже по три роки. Невеликий строк для отримання глобального досвіду,  проте і його вистачає, щоб зорієнтуватися на перших етапах змін.

Керівники місцевих та селищних рад отримали можливість як продемонструвати результати своєї роботи, та перейняти напрацювання від інших. Особливо цікавий в цьому плані досвід об’єднаних територіальних громад, які останніми роками ростуть як гриби після дощу. І хай ця реформа рухається нерівномірно, хай про неї існує багато міфів, однак всі розуміють, що майбутнє за децентралізацією. Єдине що лишається –  це уникнути помилок тих, хто починав раніше, та домогтися від держави розробки законодавчої бази для зручності роботи.

Марія Шевчук