Допомога без бар’єрів: як на Одещині піклуються про репродуктивне здоров’я

Повномасштабне вторгнення поставило на паузу багато соціальних ініціатив та реформ. Інколи може здаватися, що питання власного здоров’я сьогодні «не на часі», однак ця думка хибна. Профілактика, рання діагностика й звернення до лікаря допомагають вчасно виявити хворобу, запобігти ускладненням, а інколи можуть навіть врятувати життя – тож попри все потрібно не забувати дбати про себе. 

Щоб забезпечити інклюзивність та доступність медичних послуг, за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, в Одесі та області було створено п’ять гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу та мобільну гінекологічну бригаду.

Підтримка на відстані

Автомобіль бригади

З початку року в Одеській області, щоб допомогти жінкам у найвіддаленіших куточках регіону, було здійснено близько 80 виїздів мобільної гінекологічної бригади. Зазвичай бригада складається з акушера-гінеколога, медсестри, терапевта, кардіолога чи невропатолога. З собою фахівці везуть УЗД-апарат, кардіограф, є можливість зробити експрес-тести на гепатит та рівень глюкози у крові. Інколи медичні послуги доводиться надавати прямо в машині, адже подекуди у селах немає місця, щоб розмістити медиків. У автомобілі є все необхідне, зокрема гінекологічне крісло. За потреби у такому авто можна навіть прийняти пологи. 

Експрес-тест на ВІЛ, сифіліс та гепатити

Медики констатують, що у сільській місцевості люди менш обстежені через економічні проблеми та доступність медичної допомоги. Зокрема, там спостерігається більше запущених хвороб, адже багатьом людям важко дістатися до обласного медичного закладу, щоб отримати кваліфіковану допомогу. Подекуди доводиться їздити такими дорогами, де асфальту в принципі немає.

Акушер-гінеколог Сергій Петрових їздить по Одещині у складі мобільної гінекологічної бригади вже майже рік. За його спостереженнями, на обстеження приходить старша вікова група, здебільшого жінки від 50 до 60 років. 

«Часом приходять до нас, мовляв, мене нічого не турбує, сказали що лікарі приїхали, подивіться по УЗД, як почувають себе мої нирки. Це одні крайнощі, які просто відбирають час як у медиків, так і у людей в черзі. Проте деякі обстеження важливо проходити, навіть коли нічого не турбує. Бувають і випадки, жінка п’ять років у гінеколога не була, скарг не мала, прийшла обстежитися, а в неї вже запущений рак. Якщо мова йде про онкологію шийки матки, вона довго ніяк себе не виявляє. А якщо регулярно ходити до лікаря, то є висока ймовірність вчасно виявити патологію та просто не доводити до раку», – зауважує Сергій Петрових.

Сергій Петрових надає медичні консультації жінкам з усієї Одещини

Інформацію про приїзд медиків місцеві жителі отримують у соціальних мережах, месенджерах Viber і Telegram. У селах швидше поширюється інформація, адже всі один одного знають. 

Нещодавно лікарі приїхали на виїзд до одного з сіл, а там нікого не було. Завідувачка місцевого центру первинної медико-санітарної допомоги просто забула попередити людей, що будуть лікарі з Одеси. Довго сидіти без діла медикам не довелось. Місцева фельдшерка швидко обдзвонила мешканців, і менше ніж за годину під дверима амбулаторії сиділо п’ятнадцять людей. 

На виїзд зазвичай відводиться близько трьох-чотирьох годин, однак буває доводиться сидіти й довше, щоб прийняти всіх охочих. Не всюди є лікарі, не всюди є доступ до якісної апаратури, тому намагаються допомогти всім.

Просвітництво важлива складова робота мобільної бригади

Під час кожного виїзду особлива увага зосереджена на пошук постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Однак лікар може щось запідозрити тільки у випадку, якщо є явні сліди побоїв або травм. І навіть якщо вони є, не кожна сільська жителька відверто готова «виносити сміття з хати», говорити про свої проблеми перед незнайомими людьми. Багато хто просто боїться щось про себе говорити.

«Жінки до нас із такими питаннями поки не зверталися. Можливо бояться, соромляться. При тому, що на гарячій лінії, анонімно, люди ще звертаються, а от до лікарів з таким запитом не йдуть. А ось з виявленням та профілактикою захворювань ми працюємо добре. До нас дуже багато приходить жінок із онкологією, які оперувалися в Одесі, а зараз їм потрібен контрольний огляд, там за місяць, за рік, тому вони приходять до нас», – зазначає Сергій Іванович.

Обстежують усіх

На Одещині в мобільній гінекологічній бригаді працює три акушери-гінекологи. Вони змінюються між собою залежно від графіка чергувань та іншої зайнятості. Усі вони – лікарі найвищої категорії та мають УЗД-спеціалізацію. У складі бригади також є медсестра, кардіологи та невропатологи, які надають терапевтичну допомогу. Хоча на місцях, цим би мали займатися сімейні лікарі, проте запит на «альтернативну лікарську думку» досить актуальний серед пацієнтів.

Ще одна поширена категорія клієнтів мобільної бригади – люди, які перебувають в процесі лікування. Їм не треба їхати до міста, витрачати час, адже вони вже раніше були на консультації в тому ж обласному онкодиспансері або в якійсь лікарні Одеси. Такі пацієнти звертаються до мобільної бригади за повторним обстеженням. Завдяки роботі бригади, їм не треба витрачати час на дорогу, орендувати житло на ніч заради простої консультації – вони можуть отримати необхідний висновок лікарів одразу за місцем проживання.

Одеська область є найбільшою в Україні, щоб доїхати до Одеси з регіону – подекуди треба подолати сотні кілометрів. Для місцевого сільського населення мобільна гінекологічна бригада перетворилась на універсальних рятівників. Коли вони приїжджають – на прийом приходять навіть чоловіки. Звісно, гінеколог їм не потрібен, однак подекуди необхідно пройти УЗД-обстеження чи зробити кардіограму. Лікарі не відмовляють нікому. Тим паче, що неодноразово були випадки, коли такі звернення рятували пацієнтові життя або зберігали здоров’я.

«В один з останніх виїздів до нас прийшов чоловік з інфарктом триденної давнини, ми йому порекомендували госпіталізацію. А загалом, ми дуже часто ми виявляємо пацієнтів з інфарктами. В людей є скарги, але вони подекуди ігнорують свій стан. Я вважаю це через слабку санітарно-просвітницьку роботу серед населення. Не всі звертаються за допомогою до лікаря, не всі слідкують за своїм здоров’ям, хоча можливості для цього є. До того, як я почала їздити до сіл, то думала, що там медична допомога організована набагато гірше, ніж це виявилось насправді», – говорить лікарка-терапевт Катерина Івахненко.

Під час одного з виїздів лікарка виявила у пацієнта інфаркт

На думку Катерини Івахненко, сільські жителі часто не шукають доступних можливостей обстежитися, хоча останнім часом їх дуже багато. 

«Не всюди є амбулаторії, буває, десь тільки фельдшерсько-акушерський пункт. Але є можливість направити людину на обстеження, виписати лікування і госпіталізувати. В місті люди постійно цікавляться своїм здоров’ям, спортом, новинками лікування, а от пацієнти за містом мають свої пріоритети. Зокрема, коли починається сезон городів, майже неможливо завести людей на прийом для лікаря, навіть за наявності скарг» – розповідає Катерина Івахненко.

Безоплатно пройти огляд у гінекологічному кабінеті

Також варто звернути увагу на гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу, яких в регіоні п’ять. Це гарна можливість для жінок подбати про своє здоров’я. Пройти огляд та безоплатно отримати кваліфіковану медичну допомогу може будь-хто: місцеві мешканки, ВПО, постраждалі від гендерно зумовленого насильства та люди з інвалідністю. Кабінети оснащені спеціалізованими гінекологічними кріслами-трансформерами для огляду маломобільних жінок та іншим інклюзивним обладнанням.

Деякі гінекологічні захворювання дуже довгий час жодним чином не проявляються, а коли з’являються перші симптоми – вже є ризик якщо не втратити життя, то як мінімум отримати тяжкі наслідки для здоров’я, яких можна було б легко уникнути, звернувшись до лікаря раніше. Тож важливо регулярно проходити планові огляди.

За допомогою кольпоскопа можна побачити патологію шийки матки

В Одеській області гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу працюють за такими адресами:

  • Одеський обласний перинатальний центр (м. Одеса, вул. Ак. Заболотного 26/32);
  • Пологовий будинок № 4 (м. Одеса, пров. П. Кравцова, 7);
  • Біляївська багатопрофільна лікарня (м. Біляївка, вул. Харківська, 30 Б);
  • Саратська центральна лікарня (смт Сарата, вул. Соборна, 2);
  • Ізмаїльська міська центральна лікарня (м. Ізмаїл, проспект Незалежності, 68).

Також Фонд ООН у галузі народонаселення створив гарячу лінію сексуально-репродуктивного здоров’я. За номером 3033* ви можете отримати детальну інформацію про роботу мобільних гінекологічних бригад, дізнатися, де знайти кабінети безбар’єрного доступу та отримати телефонну консультацію лікаря. Вам розкажуть, до якого фахівця варто звернутись з тими чи іншими скаргами та, за потреби, нададуть контакти гінекологів за місцем проживання.

Останнє особливо актуально для жінок-переселенок, які через війну вимушено змінили місце проживання та втратили контакти «своїх лікарів». 

*Лінія працює щодня з 9:00 до 18:00, дзвінки з мобільних операторів та міських номерів по Україні безоплатні. Більше інформації також є на сайті лінії підтримки з питань жіночого здоров’я 

Мобільні гінекологічні бригади та гінекологічні кабінети безбарʼєрного доступу працюють у рамках заходів гуманітарного реагування UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Данії, Канади, Франції та Республіки Корея.

Партнерський матеріал.

Марія Шевчук