Хроніки обстрілів: як росіяни атакували Одесу протягом березня?

Останнім часом російські окупанти велику увагу приділяють обстрілам Одеси. Березень 2024 року став найбільш кривавим за весь час повномасштабного вторгнення. Одесити гинули від дронів, ракет, не кажучи вже про постійні звуки вибухів, які доводилось чути чи не кожного дня. За даними сервісу Air Alert, за березень в Одеській області було зафіксовано 73 повітряних тривоги. Найдовша з них тривала понад сім годин.

Для порівняння, в лютому тривожних днів було всього 34, тобто вдвічі менше. Статистика неспівставна з тими, що цей місяць всього лиш на два дні коротший від березня. Наприкінці першого місяця весни ми вирішили нагадати хроніку найбільш серйозних обстрілів міста, які зачепили кожного.

Руйнівні дрони

В ніч з 1 на 2 березня Одеса побила свій перший сумний рекорд за кількістю цивільних жертв. Того дня російський дрон влучив в багатоповерхівку за адресою Добровольського, 134, на околиці міста. До того моменту «шахеди» ніколи не наносили таких жахливих руйнувань. Вісімнадцять квартир з першого по дев’ятий поверх були зруйновані, дванадцять людей, які в них мешкали, загинули. Рятувальники понад дві доби розбирали завали, в перші години після трагедії кількох людей вдалось врятувати з-під руїн будинку. Ця трагедія буквально зруйнувала цілі сім’ї.

 В одних квартирах родини загинули в повному складі, як подружжя військових Олега та Тетяни Кравець. Разом з ними під завалами опинились їхні троє дітей: Сергій десяти років, Злата восьми років, та семимісячна Ліза. Вижив лише старший син Тетяни від першого шлюбу, який ночував у бабусі. Родина Гайдаржи втратила Анну та чотиримісячного Тимофія. Чоловік та батько Сергій, разом з дворічною Лізою, в момент прильоту знаходились в іншій кімнаті, яка дивом уціліла, через що й вижили.  Анна Погожина втратила чоловіка та трирічного сина, а сама з важкими травмами була госпіталізована у лікарню.

Замах на Президента?

Не встиг минути траур за цивільними жертвами на Добровольського, як російські окупанти нанесли новий удар. 6 березня балістична ракета прилетіла в район одеського порту. В той час поруч знаходились український Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. За словами представників делегації, ворожа ракета вибухнула приблизно в 500 метрах від них. Чи були високі гості ціллю атаки, чи росіяни просто обстрілювали порт, як вони це роблять регулярно, сказати важко. Однак представник Греції отримав «незабутній досвід» та наочно переконався, яку небезпеку несуть росіяни.

Через цю атаку свою поїздку до Одеси скасував міністр оборони Великобританії Грант Шаппс. Він на початку березня прибув до України з робочим візитом, в рамках якого зокрема планував навідати чорноморський регіон. Однак британська розвідка дізналась, що росіянам стало відомо про плани міністра та порадила змінити плани. Існувала ймовірність, що окупанти зроблять своєю наступною мішенню саме його. Росіяни, судячи з усього підвищують ставки, та не гребують цілеспрямовано атакувати представників міжнародної спільноти для досягнення своїх цілей.

Кривавий рекорд

Сумний рекорд за кількістю цивільних жертв росіяни побили менш ніж за два тижні. 15 березня по вулиці Дача Ковалевського прилетіло з невеликою перервою дві російські балістичні ракети. Спочатку під удар потрапили цивільні мешканці, а потім ті, хто приїхав їх рятувати. Того дня на місці загинув працівник ДСНС Денис Колесников, а наступного дня від поранень помер у лікарні його колега Віталій Алимов. Ракетний удар також забрав життя фельдшера швидкої допомоги Сергія Ротару.

Загалом, російські ракети вбили 21 людину.  Серед них були ті, чия роль для Одеси була важливою як в мирний час, так і за воєнного стану. Того фатального дня загинув  колишній віцемер Сергій Тетюхін (який мобілізувався у листопаді минулого року) та двоє двоє колишніх заступників голови обласної поліції Олександр Гостіщев та Дмитро Абраменко.  Хтось загинув від першої атаки балістикою, а хтось потрапив під другий удар, намагаючись допомогти постраждалим. Наразі це масове вбивство з боку окупантів принесло найбільше руйнувань та найбільше горя до кожної одеської родини.

Атаки на інфраструктуру

На відміну від минулого осіннє-зимового періоду, Одеса пройшла холодну пору року без тривалих відключень світла. Єдиний блекаут, який трапився в цей час, був наприкінці листопада, і то через погодні умови. Однак в березні, коли тривалість світлового дня збільшилась та зменшилось використання електроенергії, росіяни вирішили нанести удар знову. Чи то накопичили достатню кількість дронів та ракет для руйнувань, чи просто мають свої якісь мотиви, які з точки формальної логіки складно спрогнозувати.

Росіяни продовжують тероризувати Україну, не шкодуючи ракет для найвіддаленішого регіону. На Одесу, в основному, припадають дрони. Вони ціляться на електричні мережі, підстанції, всі ті об’єкти, які ну ніяк не можна назвати військовими. В останній день березня через брак потужностей одесити на половину дня залишились без води, в місті спостерігаються перебої з електроенергією.  Можливо, одеситам ще рано ховати туристичні газові пальники а представникам бізнесу, ймовірно, доведеться активно користуватися генераторами. Однак наслідки цих ударів не порівняти з тими, якими вони могли б бути взимку.

Марія Шевчук