(Не)жіноча справа: як жительки Одещини можуть реалізуватись у бізнесі?

За даними щорічного дослідження Global Gender Gap Report, який публікує World Economic Forum, в 2022 році гендерний розрив в Україні становив 29 відсотків. Це значить, що жінка за аналогічну роботу на аналогічній посаді отримувала грошей на третину меншу, ніж чоловік аналогічного фаху.

Повномасштабне вторгнення тільки погіршило становище жінок, які залишаються в Україні. В багатьох випадках саме на них лягла уся відповідальність за добробут та забезпечення рідних та близьких.На перший погляд, останні роки українським жінкам не до кар’єрних здобутків. Особливо тим, які мають маленьких дітей чи хворих близьких, що потребують догляду.

Багато чоловіків нині мобілізовані, захищають країну і не можуть фізично розділити побут та догляд за дітьми. В умовах, коли були тривалі відключення світла, доводилось витрачати більше часу на такі щоденні речі, як приготування їжі та купівлю продуктів. Роботу на кухні доводилось підлаштовувати під графіки ввімкнень світла, а до магазину ходити кожен день, а не раз на тиждень, через непрацюючі холодильники.

Попри важкі побутові умови, жінки прагнуть професійної реалізації. За даними сервісу OpenDataBot, за 2023 рік українські жінки відкрили 154 тисячі нових ФОПів та стали очільницями більше 10 тисяч нових компаній. В Одеській області 57 % нових ФОПів відкрили саме жінки, цей показник є одним з найвищих в Україні.

Більша частина з новостворених ФОП припадає на представниць малого бізнесу, подекуди працює сама власниця, або ціла родина. Однак навіть одна офіційно працевлаштована людина це додаткові податки та зменшене соціальне навантаження на державний бюджет, який дуже складно наповнювати в умовах воєнного стану.

«Наразі дуже важливим компонентом відновлення України є розвиток економічної спроможності населення загалом і на основі нашого попереднього досвіду ми побачили що дуже багато жінок не знають, де шукати можливості. Вони не мають інформації про отримання бізнес-грантів, не знають про можливість додаткової освіти. За нашими дослідженнями, більше 70% жінок не започатковують власний бізнес через те, що вони не впевнені в своїх силах. Проблема браку коштів є другорядною»,- говорить представниця громадської організації «Вотум» Інна Тимчик.

Після 2022 року до Одещини переїхала велика кількість переселенців: за останніми даними, тільки в Одесі офіційно зареєстровано більше 100 тисяч осіб. Це ті, хто оформив свій статус офіційно. Деякі переселенці не оформлювали собі документи, а стали до роботи на новому місці проживання. Хтось привіз з собою власну справу, а хтось започаткував щось з нуля. Деякі жителі, що втратили роботу, знайшли себе у новій професії, в якій однією з умов було оформлення ФОП.

Зорієнтуватися в нових обставинах допомагають громадські організації, міжнародні благодійні фонди. Зокрема в Одесі нещодавно відкрився центр бізнес-консультування для жінок, на базі громадської організації « Вотум» . Робота закладу стала можливою завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту «Голос жінок і лідерство – Україна». У Канаді мешкає велика діаспора, яка активно підтримує своїх земляків в скрутні часи.

Головний акцент зроблений на інформаційну допомогу та тренінги для майбутніх підприємиць, хоча й передбачена робота з психологом та догляд за дітьми. Основна мета – подолати страх невдачі, знайти можливості для розвитку та реалізації своєї справи, з розумінням усіх ризиків та знанням, як їх максимально уникнути. Адже навіть в найскладніші часи важливо шукати можливості для себе.

«Ми сподіваємося, що цей центр стане ресурсним центром для жінок, які бажають розширити свої знання, хочуть знайти в собі потенціал, відкрити власну справу, працевлаштуватися, пройти курси фінансової грамотності. Набазі цього центру буде працювати чотири комп’ютери вільного доступу. Якщо жінці потрібно буде пройти якийсь тренінг чи віддалено попрацювати, вона зможе зробити це тут. Також ми залучили до цього проекту багато тренерів, менеджерів та менторів, які будуть допомагати жінкам писати грантові заявки і допомагати відновлювати свою діяльність», – говорить представниця громадської організації Acted Олеся Балтажи.

Більшість жінок стали головними в своїх домогосподарствах, тому що чоловіки задіяні в інших справах. Для тих, хто залишився жити в Україні, необхідно створювати умови. Зараз є велика проблема залучити матерів, які мають дітей, бо вони дуже часто можуть працювати максимум на половину дня. Тут варто розглянути можливість змін стандартних графіків та створення умов для працівниць.

Деякі компанії почали облаштовувати дитячі ігрові у своїх офісах, щоб залучати до роботи молодих жінок. Останні, знаючи що дитина під наглядом, мотивовані активно працювати і закривати кадрові потреби, які виникають. Деякі люди в евакуації, деякі служать в ЗСУ. Тому роботодавці зараз відкриті для тих людей, яких за мирних часів розглядали в останню чергу.

Не всі жінки та чоловіки можуть та повинні ставати підприємцями, засновувати власну справу. Однак тих, хто має таке прагнення, важливо підтримувати, допомагати знаходити ресурси. Щоб мотивовані жінки могли оформити підприємницьку діяльність, робити свій внесок в економічний розвиток Одеси та області.

Жительки регіону і до повномасштабної війни показували, що можуть бути конкурентоспроможними та руйнувати стереотипи, які існують щодо жіночого працевлаштування. В умовах воєноого стану регіону потрібна підтримка, щоб люди працювали та надавали робочі місця. І чим більше таких людей буде, тим кращим буде життя громади.

Марія Шевчук