Одеська область та Євросоюз: яку допомогу регіон отримував протягом літа

Країни Європейського Союзу, США та їхні союзники від 24 лютого 2022 року надають Україні всебічну допомогу, здебільшого військову. Протягом літа Одещина отримувала різні види допомоги як для енергетиків, так і освітян. 

На початку літа Швейцарія оголошувала про виділення близько 5,6 млн євро для ремонту та покращеного облаштування 30 постраждалих внаслідок війни шкіл в Україні. Серед областей було заявлено Одеську, Чернігівську та Полтавську. 

Додаткове фінансування здійснювало швейцарсько-українського проєкту «Децентралізація для покращення демократичної освіти» (DECIDE). Крім того, кошти мали скерувати на встановлення захищених багатоцільових класів для забезпечення навчання під час повітряної тривоги.

Фото: Міністерство відновлення

У липні Кабмін оголошував про виділення майже 5,3 млрд грн на відновлення в десяти областях, серед них Одеській — 455,2 млн грн. 

Цьому передувало те, що Європейський інвестиційний банк виділяв кошти у межах спільної програми України та ЄІБ «Програма з відновлення України». Всього планувалося відновити 109 об’єктів по України, серед яких заклади освіти, охорони здоров’я, центри надання адміністративних послуг, об’єкти критичної інфраструктури тощо.

5 липня Міністерство відновлення повідомляло, що в Одесі відкрили міську клінічну лікарню №8. Кошти було надано Надзвичайною кредитною програмою для відновлення України, зокрема ЄС та його Європейським інвестиційним банком (ЄІБ).

Фото: Міністерство відновлення

“Я вдячний ЄС та його банку, ЄІБ, за підтримку. Це чудова робота в межах We build Ukraine – ініціативи, що об’єднує міжнародних партнерів навколо відбудови України”, — зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Щоправда, реконструкція стартувала у липні 2020 року, але з того часу на неї було виділено близько 1 мільйона євро.

Фото: Міністерство відновлення

Водночас варто зауважити, що країни-партнери протягом літа здебільшого були зосереджені на військові допомозі та потребах фронту. Наприклад, протягом зими Одещина отримувала багато генераторів і гуманітарної допомоги через перебої зі світлом внаслідок російських масованих атак по енергооб’єктах. 

Наприклад, високий представник ЄС Жозеп Боррель заявляв, що після липневих масованих обстрілів РФ по Одесі — блок збільшить військову допомогу. Її не планували скеровувати в область чи регіон, але російські атаки стали причиною посилення допомоги нашим військовим. 

«Для цього є лише одне рішення – посилити військову допомогу для України. Якщо їх бомблять, – ми маємо надати більше протиповітряних спроможностей. Якщо росіяни використовують дрони, – ми маємо надати засоби, щоб знищувати ці дрони. Вони (українці, – ред.) це роблять, але масивні атаки, що відбулися протягом цих трьох ночей, вимагають від нас рішучої відповіді», — сказав Боррель.

Фото: Джорджа Мелоні

Також після знищення значної частини одеського Спасо-Преображенського собору в Італії заявили, що долучаться до його відновлення. Як писала голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджа Мелоні, країна допоможе відбудувати й інші скарби культурної спадщини України із використанням свого досвіду у реєстраційній галузі.

Фото: Джорджа Мелоні

Через кілька місяців настане зима, а низькі температури вже “на порозі”, тому одеситів і жителів області турбує питання щодо електропостачання. На початку серпня програма розвитку ООН заявила, що планує реалізувати проєкт посиленням спроможностей енергетичної інфраструктури Одеси вартістю понад $50 мільйонів.

Як писало МЗС України, програма реалізовуватиметься через встановлення альтернативних джерел енергії. Їх будуть залучати для забезпечення енергопостачання комунальних підприємств та критичної інфраструктури міста. Також допомога включатиме встановлення газової турбіни, трансформатора потужністю 80 МВт, компресорів, дев’яти газогенераторів і станцій управління.

У межах програми «U-LEAD з Європою» заявили про допомогу освітянам громад щодо підготовки до нового навчального року. Було заявлено Одеську, Миколаївську та Кіровоградську області. Важливими питаннями були укриття в навчальних закладах, форми навчання, кадрові питання тощо.

Ще “Укрінформ” писав, що президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс обговорювали питання відновлення Одеси. Йшлося про відновлення об’єктів після російських ударів чи бойових дій. Своєю чергою Греція заявила, що готова долучитися до відбудови України з фокусом на Одесу та відновлення зруйнованих Росією історичних будівель.

«Як я підкреслив під час нашої зустрічі, пане Президенте, Греція буде присутня в титанічних зусиллях з реконструкції та відбудови вашої країни, використовуючи наш великий досвід у будівельному секторі, через державно-приватне партнерство, маючи потужні можливості у сфері цифровізації, охорони здоров’я, охорони пам’яток культури з фокусом на Одесу, історичний центр якої за підтримки Греції був включений до списку об’єктів Всесвітньої світової спадщини ЮНЕСКО», — заявляв Міцотакіс.

Фото: Укрінформ

Якщо підсумувати, то протягом літа обсяги допомоги сягали десятки мільйонів євро та були скеровані не тільки на військові потреби, а й медичні, навчальні, енергетичні тощо.