“Самі себе обстріляли” і “в усьому винні”: які наративи Росії нещодавно поширювали щодо Одеси

З 29 квітня до 2 травня російські військові щодня атакували Одесу, запускали розвід дрони та через це лунала повітряна тривога. Водночас всі ці дні росіяни атакували одеситів, жителів інших українських міст та іноземців своєю дезінформацією. Зокрема до 2 травня російські пропагандисти, як і закордонні, згадали про 10-у роковину пожежі в Одесі у Будинку Профсоюзів.

В огляді використано матеріали іноземних ЗМІ, публікації у Telegram і в інших соцмережах.

“Зброя на пошті” та “Самі по собі запускають касетні снаряди”

29 квітня близько 18:20 в Одесі та області пролунала тривога через загрозу російської балістики. Як стало пізніше відомо, суттєвих руйнувань зазнав “Замок Ківалова”, близько 30 людей постраждали, ще п’ять осіб і собака загинули.

Російські пропагандисти постійно використовують метод “перекласти відповідальність” на сторону, на яку вони напали. Якщо ЗС РФ влучили по багатоповерхівці — там сиділи нацисти; якщо по приватних житлових будинках або підприємствах — там військові склади. Утім, коли ціллю став “Замок Ківалова” та Траса здоров’я, — росіяни вигадали, що Україна сама себе обстріляла.

Скриншот з Telegram

Низка російських або проросійських Telegram-каналів почали поширювати відео, де було видно, як спрацювала касетна бойова частина ракети.

Скриншот з Telegram

На їхню думку, це був не результат російської атаки, а робота української ППО задля залякування свого населення. Прикладом вони наводили ATACMS, який дійсно має касетний бойовий елемент M74.

Скриншот з Telegram

Подібний наратив російські пропагандисти використовують стабільно, при чому ця тенденція почалася не з війни в Україні, а під час їхньої агресії на інші країні. При аналізі коментарів під подібними постами стає зрозумілим, що авдиторія, на яку вони працюють, здебільшого висловлювала підтримку та довіряла цій неправдивій інформації.

1 травня близько 21:50 в Одесі пролунала тривога, за якою послідувала атака балістикою. Досить швидко одеські Telegram-канали поширили інформацію, що прильот був у відділення “Нової Пошти”. На щастя, цього разу обійшлося без загиблих, хоча 14 людей зазнали поранень. До того ж усі 18 працівників встигли спуститися до укриття.

Українська сторона заявила, що обстріл поштового відділення фактично є атакою на цивільну інфраструктуру. Водночас російські пропагандисти назвали відділення пошти місцем, куди привезли зброю і це нібито був склад боєприпасів (БК).

Скриншот з Telegram

За даними “Нової пошти”, оціночна вартість знищених посилок (904 одиниці) становить близько 3 млн грн. Ця сума не охоплювала збитки від руйнування самої будівлі, техніки та транспорту. 

У мережі пропагандисти почали заявляти, що вразили склад БК ЗСУ. Одним з “доказів” стало відео, де чутно звуки, схожі на детонацію. Проте тоді вогонь охопив будівлю та посилки, які під час пожежі і видавали ці звуки. 

“В Одесі мирно горить мирний склад із мирними снарядами, що супроводжується мирною вторинною детонацією”, — писав один з Telegram-каналів.

Скриншот з Telegram

До того ж деякі пабліки пов’язували атаку з помстою за Будинок профспілок. Це є теж типовим методом пропагандистів — пов’язувати обстріли з символічними датами. Хоча росіяни атакують Україну без виключення щодня. 

Скриншот з Telegram

2 травня 2014 року в Одесі 

В огляді використовувалися низка іноземних ЗМІ, де поширено відверту пропаганду, та безпосередньо російське видання. Щодо західних ЗМІ важливо буде вказати той факт, що більшість новин по ключових словах “Одеса” та “Одеса 2 травня” взято з першої сторінки Google.

Російське ЗМІ “Риа Новости” протягом 2 травня опублікувало лише про Будинок профспілок та Одесу понад 60 новин, які були вигадками та маніпуляціями. До того ж наступного дня теж було поширено низку новин, присвячених цій темі. 

Приклад заголовків, які використовували пропагандисти:

  • “Трагедія в Одесі спонукала багатьох вступити до ополчення, заявили у Луганську”;
  • “Не було ступнів”. Вижила розкрила подробиці трагедії в Одесі”;
  • “Жертвам у Будинку профспілок в Одесі відрізали ступні, розповіла вижила”;
  • “Той, хто вижив у Будинку профспілок, розповів, що мріє про парад в Одесі”;
  • “Дуже чекають”. В Одесі заявили про готовність звільняти рідне місто”.

Радимо звернути увагу на час публікацій, аби зрозуміти з яким інтервалом росіяни поширювали пропаганду. Іншими словами до 2 травня редакція отримала вказівку “перевиконати план”.

Скриншот “РИА Новости”
Скриншот “РИА Новости”
Скриншот “РИА Новости”

Французька газета Initiative Communiste (“Ініціативний комуніст), що опублікувала текст до 2 травня в Одесі, була створена у 1999 році. 

Стосовно трагедії на сайті написали: “2 травня 2024 року, 10 років тому 42 члени профспілок живцем згоріли під час підпалу Будинку профспілок в Одесі ордою українських фашистів. Ця дата не випадкова: 2 травня 1933 року нацистська Німеччина заборонила профспілки. Напад стався, коли фашистські групи, які стверджують, що є колабораціоністами Третього Рейху, щойно очолили повалення законної обраної влади під час кривавого перевороту в Києві за підтримки імперіалістичної Осі США ЄС”. 

Скриншот Initiative Communiste

Видання прирівняло “Слава Україні” та “Героям Слава” до фашистських лозунгів, назвавши гасла альтернативним варіантом “Слава Гітлеру! Слава перемозі!”. До того ж видання навело “свою версію”, що є пропагандою, у тексті: “…після травневих виборів президентом стане Петро Порошенко, а депутатами парламенту стануть фашисти”.

Скриншот Initiative Communiste

Швейцарське Swissinfo, засноване у 1999 році, написало новину під заголовком: “Росія каже, що винних в одеській бійні рано чи пізно буде покарано”. 

У цій новині як експертну думку вони використали слова екснардепа Віктора Медведчука, що зараз в Росії очолює рух “Інша Україна”: “Я впевнений, що тих, хто організовував, керував і брав участь у спаленні людей живцем 2 травня 2014 року, судитимуть публічно, і він (суд, – ред.) відбудеться в Одесі”.

У тексті використали фрази, як “жорстокі сутички між проросійськими та українськими ультранаціоналістами”, “проросійськи налаштовані були переслідувані та загнані в кут радикальними групами в Будинку профспілок” тощо. 

Скриншот Swissinfo

Prensa Latina, урядовий орган управління Куби, поширив текст під назвою “Український політик назвав винних в одеській трагедії”, де спікером теж став Віктор Медведчук. Спойлер: “в усьому винна Україна”.

Нині Медведчук перебуває у РФ; в Україні він обвинувачується у держзраді і порушенні законів війни. Цю інформацію сайт не додав до свого тексту.

Скриншот Prensa Latina

Іспанське видання EL PAÍS не згадало про окупацію кількох областей з боку РФ, а також наміри заснувати Одеську народну республіку. Але тих, хто виступав за це, назвали “активістами”, що прагнули “захистити права російськомовного населення України”. 

“Активісти, які намагалися захистити права російськомовного населення України, сховалися в Будинку профспілок, що для багатьох виявилося фатальним. Натовп ультранаціоналістів почав закидати будівлю камінням і коктейлями Молотова, що спричинило пожежу, яка охопила майже всю будівлю. Пожежників і свідків, які прийшли їм на допомогу, не підпустили до будівлі, а тих, хто намагався втекти з палаючої будівлі, націоналісти побили і добили”, — поширило російський фейковий наратив видання.

Скриншот EL PAÍS

Одна з основних газет Угорщини Magyar Nemzet під час написання матеріалу про 2 травня використало думку лише Голови Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Валентини Матвієнко. У першій же цитаті вона робить висновок без жодних доказів, що “Той факт, що через 10 років немає винних у страшній, безпрецедентній жорстокості злочину в Одесі, немає суду, ніхто не поніс покарання, є яскравим доказом того, що нацизм є глибокою, природною нормою сучасності системи в Києві”. 

Скриншот Magyar Nemzet

ЗМІ використало інформацію “Суспільне Одеса” щодо кількості загиблих і постраждалих, але замість балансу думок подало виключно позицію пропагандистів РФ. 

Скриншот Magyar Nemzet

Інша угорська станція новин Híradó теж поширила думку лише російської сторони, додавши слова речника Кремля Дмитра Пєскова та речниці МЗС РФ Марії Захарової.

Скриншот Híradó

Те саме стосується і іншого видання Magyar Hírlap.

Скриншот Magyar Hírlap

Instagram-акаунт з Іспанії skinhead_punk_shop, який здебільшого продає одяг й аксесуари, присвятив пост Одесі: “Сьогодні минає рік з дня одеської різанини.  Масове вбивство, яке сталося 2 травня 2014 року, вчинили різні ультраправі фракції, близькі до “Правого сектору” та неонацистських батальйонів, таких як “Айдар” чи “Азов”. Того дня вони спричинили пожежу в будинку спілок. На відео того дня можна побачити, як тих, хто намагався втекти від полум’я, розстрілювали або забили до смерті”. 

Скриншот skinhead_punk_shop

Ще у TikTok одним з прикладів поширення пропаганди став акаунт @miexteniarazonn. Іспанською мовою було поширено, що нібито до Одеси навмисно завезли “радикалів”.

Скриншот miexteniarazonn

На думку авторки, приклад з 2 травня може бути інформаційним провалом України серед західних споживачів. Поки РФ активно публікувала новини, заяви та коментарі щодо подій того дня до 10-ї роковини — в Україні приділили цьому менше уваги саме на рівні влади та державної політики.

Авторка: Маргарита Юзяк