Сподіваємось на краще, готуємось до найгіршого: в якому стані енергосистеми Одещини?

В Одеській області оновили 765 важливих енергооб’єктів та дві тисячі кілометрів ліній електропередачі. Такі дані оголосили в ДТЕК, звітуючи про підготовку до опалювального сезону в регіоні. Всі підготовчі роботи проводились спеціалістами протягом року. Запроваджені заходи мають стабілізувати подачу електрики до людей в умовах похолодання та зменшення світлого дня, коли споживання енергії стабільно зростає.

Водночас, ризик майбутніх обстрілів а з ними пошкоджень енергооб’єктів залишається. Проведені роботи мають забезпечити роботу енергосистем Одещини без форс-мажорів. Фахівці ДТЕК зазначають, що в умовах повномасштабного вторгнення, майбутня зима може нести багато неприємних сюрпризів. В цьому переконались багато одеситів, які через російські атаки на критичну інфраструктуру вимушено сиділи без світла.

Дмитро Григор’єв.

«Близько 42% аварій на наших мережах  сталося через те, що  що заростають траси повітряних ліній і для уникнення цього ми їх розчищали. Десь 21-22% відповідно це аварії на мережах у зв’язку зі зношеністю електричних мереж та комутаційних апаратів. І  20% має вплив негода, яка все ж таки трапляється на території нашої області. Також 12% аварій стається через те,  що на них вплинули неполадки на мережах інших клієнтів. Тобто є мережі, які не належать нам і не завжди адеккватно експлуатуються. Ну і остаточно 5% аварій які виникають у зв’язку з тим що наші комутаційні апарати дуже багато разів вмикалися і вимикались під повне навантаженням під час минулорічних відключень»,- говорить генеральний директор «ДТЕК Одеські електромережі» Дмитро Григор’єв.

Енергетики розуміють всі виклики, які можуть виникнути наступної зими. Зараз проводяться роботи для того, щоб запобігти аварійним відключенням світла, приводиться обладнання до ладу та створюються резервні запаси.  Користувачів просять не перевантажувати систему, а саме не користуватися  одночасно енергоємними приладами.  Варто за можливості уникати ситуацій на кшталт, коли одночасно працюють плита, пральна машина, чайник та бойлер.

Органи місцевого самоврядування розробили план оперативного реагування у випадку надзвичайних новини, які можуть виникнути в зимовий період. З усіма підприємствами централізовано теплопостачання укладені необхідно договір для постачання газу. Мережі заповнені теплоносієм, це означає що тепловики в будь-який момент можуть розпочати опалювальний сезон. Рішення про його початок приймають на місцях, в залежності від температури повітря на вулиці.

Жовтень для Одеси видався рекордно теплим.

Існують нормативні вимоги щодо температурних показників коли має розпочатися опалювальний сезон. Це температура три доби поспіль нижче або яка дорівнює 8 градусам Як правило в Одеській області опалювальний сезон розпочинається з першого листопада.  Завдяки особливостям географічного розташування першими розпочинають топити будинки наші північні райони, це місто Подільські та Балта. Інші населені пункти регіону долучаються згодом, за мірою зниження температури.

Енергетики області протягом року ліквідували наслідки аварій в області та відновлювали схеми електроживлення регіону. Однак після ворожих обстрілів запас міцності енергетичного обладнання  значно впав. Тому одним з пріоритетів цієї зими залишається забезпечення додаткового фізичного захисту об’єктів енергетики. Однак як саме це робиться не розгролошується, з міркувань безпеки. Також біля критично важливих вузлів інфраструктури патрулюватимуть війська протиповітряної оборони, які захищатимуть об’єкти в зоні відповідальності від «прильотів».

Антон Шалигайло.

«Ми маємо рівень готовності об’єктів житлового комунального господарства та соціальної сфери, який складає 100 відсотків. В міжопалювальний сезон проведено значну роботу з підготовки до експлуатації всіх 1315 котелень області, підготовлено майже дві тисячі кілометрів електромереж.  Це дозволить забезпечити майже дев’ять тисяч багатоквартирних житлових будинків, 489 дитячих садочків, 623 учбових заклади та 399 закладів охорони здоров’я . Також частина котелен в різних районах області переведена на альтернативні види палива, зокрема на брикети та пелети. Це робиться з метою зменшення споживання та заміщення використання природного газу в громадах», – розповідає Директор Департаменту систем життєзабезпечення та енергофективності Одеської ОВА Антон Шалигайло.

За його словами, проблемних технічних питань підготовки до опалювального сезону систем централізованого теплопостачання в Одеській області не було. Всього регіоні тринадцять населених пунктів використовують систему централізованого теплопостачання. Вони провели внутрішні реформи, сформували необхідний матеріальний резерв та аварійні запаси матеріалів для сталого проходження опалювального сезону. Досвід минулого року свідчить, що після ворожик обстрілів системи теплопостачання приходили до ладу одними з перших.

У ДТЕК кажуть, що підготовка до зимового сезону була максимальною.

Роботи над налагодженням альтернативного електропостачання активно продовжуються. Станом на сьогодні, 231 одиниця або 18% від усіх наявних котелень Одещини відмовились від природного газу та почали користуватися альтернативним паливом.  Цей процес почався ще задовго до повномасштабного вторгнення, в рамках реформ енергоефективності. Однак великий об’єм робіт був зроблений саме після 2022 року. Об’єкти критичної інфраструктури стали однією з цілей російських атак, від яких страждало саме цивільне населення.

Через воєнний стан тарифи на опалення для українців рости не будуть. Підприємства теплопостачання в області виконують вимоги заборони на підвищення цін в цей складний час. Вони працюють собі в збиток, але потім держава їм компенсує нестачу. Для Одещини цей борг складає близько 300 мільйонів гривень. Найближчим часом очікується рішення щодо виділення цих коштів підприємствам теплопостачання, для подальшого забезпечення опалювального сезону.

Опалювальний сезон забезпечують багато структур.

Стабільність опалення напряму залежить від стабільності та безперебійності електропостачання. Через минулорічні обстріли гостро постало питання забезпечення роботи об’єктів критичної інфраструктури.  Котельні водонасосних станцій були оснащені генераторами, також ними забезпечили основні важливі соціальні заклади області.

За останній рік вдесяторе виросла кількість генераторів які, були залучені на об’єктах критичної інфраструктури . Це робиться для того, щоб у випадку екстрених або стабілізаційних відключень вони могли продовжувати безперебійно працювати. Тому енергетики сподіваються, що вжиті заходи допоможуть пройти опалювальний сезон з якомога меншими втратами.

Марія Шевчук