Все на часі: на Одещині ветерани організовують дозвілля для молоді

26 січня на Одещині, в селі Курісове,  відкрився «Молодіжний простір «Yellow Submarine».   Кошти на відкриття вдалося отримати завдяки грантовій програмі «ТРИМАЙ», що фінансується Дитячим фондом ООН (UNICEF). Загалом, сума отриманого гранту склала трохи менше 500 тисяч гривень. Завдяки цим грошам вдалось обладнати молодіжний простір всім необхідним для різноманітного і, головне, безпечного відпочинку. В Курісовській територіальній громаді до цього часу не було закладів для молоді, де можна було б організувати культурне дозвілля.

Молодіжний простір вдалося заснувати завдяки співпраці Тилігульського фаховго аграрного коледжу (власне, на базі якого  створений «Yellow Submarine») та громадської організації «Ветерани АТО Лиманщини». Цільова аудиторія проєкту – молодь віком від 14 до 24 років, які переважно мешкають в Курісовській територіальній громаді.  Однак до активностей можуть долучатися й мешканці інших містечок та селищ, адже в Курісовому навчаються студенти фактично з усієї області.

Тепер молоді не треба їздити за п’ятдесят кілометрів до Одеси чи до інших міст, щоб подивитися кіно чи взяти участь в інтелектуальній грі. Це можна тепер зробити недалеко від місця свого навчання або проживання. Ідея створення молодіжного культурного простору в Курісовому визрівала давно. З одного боку, в територіальній громаді багато молоді, школярів, студентів. З іншого – місць для культурного дозвілля тут просто не було.

Певний період ніхто всерйоз не задумувався над тим, що для молоді щось таке необхідно. Потім довгий час обговорювались різні ідеї, але то не було фінансування, то були інші питання, які треба було вирішити першочергово. Так склалось, що зірки зійшлися на другий рік повномасштабного вторгнення, в досить складний для України час. Однак, напевно, в саме такі часи місця для спокійного відпочинку особливо важливі.

«Було багато зроблено, ми допрацьовували електричне освітлення, системи вентиляції, встановлювали необхідное обладнання та меблі. Під час проведення заходів в нашому центрі не буде жодних перерв через повітряні тривоги, оскільки тут в нас вже від початку безпечне місце та укриття. Таке розуміння значно покращує психологічний стан відвідувачів, бо хоча б на цей період вони мають можливість не звертати увагу на тривоги та ймовірну загрозу життю. Адже тут відчуваєш себе в абсолютній безпеці,»  – розповідає про особливості культурного простору директорка Тилігульського аграрного фахового коледжу Лілія Зарічна.

Назва проєкту «Yellow Submarine» обрана не випадково. Тут як у підводному човні можна побути ізольовано від проблем світу. Адже молодіжний простір може працювати абсолютно автономно, щоб на нього не впливали ні погодні умови, ні можливі обстріли. На випадок відключень світла тут є електрогенератори та зарядні підстанції. Під час ракетних та дронових атак теж не потрібно перериватися та йти в укриття, адже сам простір працює в захищеному підвальному приміщенні, обладнаному за всіма нормами безпеки.

Ініціаторами створення «Yellow Submarine» виступила організація «Ветерани АТО Лиманщини». До її складу входять люди, які воювали на Донбасі та після повномасштабного вторгнення, однак зараз через поранення чи інші причини не можуть стояти зі зброєю в руках. Однак вони продовжують дбати про своїх побратимів, які захищають нашу країну від російської агресії, підтримують їхні родини.

Серед відвідувачів молодіжного простору вистачає тих, чиї рідні та близькі зараз перебувають на передовій. Для декого може здатись, що організація дозвілля для дітей під час війни зараз «не на часі». Проте військові, які пройшли фронт, впевнені у зворотному. Через війну не можна забороняти дітям та підліткам отримувати якісне дозвілля. З музичними вечорами, посмішками, із задоволення від життя.  Адже заради цього воюють наші солдати,  щоб їхні діти мали повноцінне дитинство та молодість.

Все, що стосується виховання молоді і забезпеченням якісного дозвілля не менш важливо, ніж економічна складова. Солдату, який сидить в окопі та долає труднощі фронтового життя, важливо знати, що його дитина в безпеці, що їй є чим зайнятися і вона цікаво проводить час. А дітям важливо мати привід для радостей, а не мучитись тривогами, яких зараз і так вистачає.

«Військові менше за всіх страждають рефлексіями на кшталт «От тут, війна а вони танцюють». Ви ж розумієте що як би не було б страшно жити і важко, завжди потрібно мати привід, щоб порадіти життю. Ми всі зараз живемо в постійній тривозі, потрібно якось переключатися. Дорослі ще якось мають можливості зняти стрес, а от діти дуже часто все тримають в собі. Хай вони краще послухають музику, потанцюють, поїдять солодощі в дружньому колі, повеселяться. Наврядчи загиблий воїн би хотів, щоб його дружина та дитина до кінця життя носила траур та страждала. Життя така штука, яку потрібно цінувати. Але інколи люди, які не побували на межі, не розуміють його цінності», – говорить директор громадської організації «Ветерани АТО Лиманщини» Володимир Калюжний.

В молодіжному просторі «Yellow Submarine» учасники будуть збиратися вечорами.  Навіть в назвах тематичних рубрик організатори дотримуються морської тематики. Так якщо в морі рандеву – зустріч двох кораблів, то рубрика «Рандеву» це спілкування з видатними діячами в сфері культури, освіти, бізнесу, держслужбовцями, успішними випускниками Тилігульського коледжу.

Кінопоказ матиме назву «Ілюмінатор» – тут організовуватиметься перегляд українських фільмів, або світової класики. Музичне дозвілля розуміється під кодовим словом «Болтанка»: різноманітна рубрика, яка об’єднує караоке, музично-тематичні вечори, танці. Останню річ підлітки очікують чи не найбільше, адже одним з перших питань на відкритті прозвучало: «А дискотека буде?».

Повноцінно «Yellow Submarine» відправиться у плавання 5 лютого, через тиждень після офіційного відкриття. На цю дату заплановані перші заходи.  Під час зустрічей хлопці та дівчата з Курісовської територіальної громади зможуть знайти друзів за інтересами, весело провести час із користю для себе. Кожному з нас сьогодні важливо знайти місце, де ти почуватимеш себе в безпеці. Засновники молодіжного простору сподіваються, що їхні відвідувачі тут себе так почуватимуть не тільки фізично, але й емоційно.

Марія Шевчук