Як найпрозоріша в країні Одеська міська рада закривається від громадськості

Як повідомляє ГО «Антикорупційний офіс», з початку року Одеська міська рада розглянула 1041 проект рішень.  З них лише 12,7% були опубліковані вчасно за 20 днів до сесії, 19,3% виявилися опублікованими пізніше встановленої Законом норми, 60,6% були опубліковані  частково, а 7,4% – не опубліковані взагалі. При цьому в  опубліковані проекти рішень постійно вносяться зміни, а їх зміст не розголошується.

1-1

Очевидно, що ці дії позбавляють права громадськості та журналістів на ознайомлення з проектами рішень та завчасно підготуватись до них.

ЗМІ не отримують повної та  необхідної інформації та не встигають підготувати новинні матеріали, які можуть викрити фінансову схему, конфлікт інтересів або й взагалі привернути увагу депутатів і влади на бездіяльність у реалізації запропонованих рішень.

Активісти звертають увагу на зацікавленість в подібних діях з боку депутатів та місцевої влади і готові позиватись до суду. Всеукраїнський проект проти політичної корупції «Під контролем» по кожному випадку неоприлюдення проектів рішень Одеською міською радою підготував відповідні докази, наразі юристи готують звернення до правоохоронних органів, для того щоб захистити право громадян на отримання інформації.

Для розуміння рівня виконання ЗУ «Про доступ до публічної інформації» на всеукраїнському рівні достатньо зрозуміти, що за результатами різних моніторингів Одеська міська рада постійно опиняється в лідерах за критеріями прозорості.

В Одесі один з найкращих та інформативних сайтів міської ради в Україні, найпрозоріший регламент міської ради (моніторинг коаліції громадських організацій «Прозорі ради»), відкритий доступ громадськості до сесій ради та депутатських комісій, наявні онлайн трансляції всіх засідань ради, ведеться архів і т.д. Але як виявили активісти практично в усіх цих «покращеннях» криються «зради». Наприклад, в архіві сесій знаходяться трансляції з вирізаними найбільш пікантними, на думку влади, моментами; депутатські комісії «бігають» в коридорах влади з кабінету в кабінет, ховаючись від громадян; сесійну залу з самого ранку «забивають» працівники комунальних служб таким чином, щоб деякі журналісти та громадські активісти просто не змогли туди потрапити.

1-1

Нещодавно на конференції, присвяченій 250-річчю вільного права доступу до інформації в Європі, голова Вищого адміністративного суду України заявив, що за їхньою внутрішньою статистикою більше 70% рішень щодо порушень вільного доступу до інформації приймаються на користь громадян-позивачів.

Статистика оптимістична та мусить заохотити одеську громадськість подавати до суду на протиправні дії влади. В Україні, до речі, вже існують прецеденти відміни рішень місцевих рад, проекти яких  не були вчасно опубліковані.

Павло Колотвін, представник ІМІ в Одеській області