Нардепа Дмитрука можуть позбавити мандата

24 серпня народний депутат Артем Дмитрук незаконно перетнув кордон України, що може призвести до позбавлення його депутатського мандата за результатами розслідування.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, під час форуму “Україна 2024. Незалежність”, заявив, що Дмитрука можуть позбавити мандата на підставі семи пунктів, визначених у статті 81 Конституції України. Інформацію з трансляції передав кореспондент “Інформеру”.

Стефанчук підкреслив, що Дмитрук не був відряджений офіційно, тому законних підстав для перетину кордону в нього не було. Відповідно до статті 81 Конституції, повноваження народного депутата можуть бути припинені достроково в таких випадках:

  • за особистою заявою депутата;
  • у разі набрання законної сили обвинувальним вироком;
  • за рішенням суду про визнання його недієздатним або безвісно відсутнім;
  • при припиненні громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України;
  • у разі порушення вимог щодо несумісності мандата;
  • у разі невходження до складу фракції партії, від якої обраний;
  • у разі смерті.

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо незаконного перетину кордону Дмитруком. Окрім того, Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив йому про підозру за фактами нападів на правоохоронця та військового, замаху на викрадення вогнепальної зброї, спричинення тілесних ушкоджень середньої тяжкості та хуліганства.

Артем Дмитрук був обраний народним депутатом IX скликання у 2019 році за виборчим округом №133 (Одеська область). Він також є підприємцем і професійним спортсменом, керував федерацією професійного боксу Одеси та області. У липні 2024 року став іподияконом української православної церкви московського патріархату (УПЦ МП). У листопаді 2021 року його виключили з фракції “Слуга народу”.