Одещина лідирує за кількістю незаконного використання гуманітарної допомоги на Півдні

З початку повномасштабного вторгнення в Одесі відкрили 31 кримінальне провадження за фактами незаконного використання гуманітарної допомоги. Цей показник є найбільшим серед південних областей України, повідомляє Офіс Генерального прокурора. У Миколаївській області зафіксовано 27 таких проваджень, а на звільнених територіях Херсонської області — вісім.

Загалом, з січня 2022 року по липень 2024 року, в Україні порушено 783 кримінальні справи за незаконне використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою отримання прибутку. Найбільшу кількість — 458 справ — було відкрито протягом першого року війни.

Фото: Nikcenter

Однак, не всі порушники потрапляють під кримінальне провадження. Якщо волонтер ввозить автомобіль, отримання якого не підтверджується документально, щодо нього складається протокол про порушення митних правил. Ці матеріали передаються до суду для розв’язання питання адміністративної відповідальності.

Згідно з інформацією Держмитслужби, з березня 2022 року по липень 2024 року було складено 970 протоколів про порушення митних правил, пов’язаних з товарами, що ввозились як гуманітарна допомога або не були задекларовані.

Джерело