Удар РФ по вантажному судну з зерном, яке вийшло з Одеси, міг бути помилковим – розвідка

Вантажне судно AYA, яке вийшло з порту Одеси 11 вересня, могло стати випадковою мішенню російського удару, ймовірно через помилку у навігаційній системі. Балкер перевозив понад 26 тисяч тонн зерна до Єгипту.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії у звіті від 3 жовтня.

За інформацією британської розвідки, 11 вересня це судно було атаковане протикорабельною ракетою Х-22, запущеною з бомбардувальника Ту-22М3, який перебував у районі Чорного моря. Вважається, що через збій у механізмі детонації вдалося уникнути серйозних пошкоджень судна.

Існує реальна можливість, що через збій у механізмі детонації вдалося уникнути катастрофічних пошкоджень. Малоймовірно, що MV AYA було ціллю цієї місії. Ймовірно, що судно було уражене через помилки в системах наведення російських пілотів, які використовували застарілі боєприпаси”, — йдеться у звіті.

Росія регулярно атакує об’єкти вздовж чорноморського узбережжя, намагаючись перешкодити експортній діяльності та знищити військові цілі у цьому районі, включно з островом Зміїний. Після втрати бомбардувальника Ту-22М3 у квітні 2023 року Росія стала обережнішою у своїх діях у Чорному морі.

Британська розвідка також звернула увагу на неефективність ракети Х-22 під час війни проти України, підкреслюючи, що удар по, ймовірно, помилковій цілі в міжнародних водах демонструє небезпечну авіаційну практику з боку Росії.

Джерело