РФ хоче підштовхунти Україну до переговорів, атакуючи порти Одещини — ISW

Російські атаки на цивільні судна та інфраструктуру, пов’язані із “зерновим коридором”, спрямовані на підрив довіри Заходу до здатності України захистити цей “коридор”. Це потенційно може вплинути на тривалу міжнародну підтримку країни та її економічну стійкість під час війни.

За даними ISW, російські війська з 5 жовтня вже кілька разів атакували цивільні судна, що знаходилися в українських портах.

Останній удар був завданий 14 жовтня, коли ракета влучила в судна NS Moon під прапором Белізу та Optima під прапором Палау, а також у зерновий склад в Одеському порту. Це вже не перший випадок пошкодження судна Optima, яке також постраждало 7 жовтня.

Як зазначається у звіті, ці атаки є частиною російської кампанії з метою підірвати функціонування українського “зернового коридору” та змусити Україну до передчасних мирних переговорів.

Російські провоєнні блогери підтримують ці дії, закликаючи до подальших ударів по українській зерновій інфраструктурі та цивільних суднах з метою ослаблення економічного потенціалу України.

Джерело