В Одесі зустрілися очільники МЗС України та восьми країн Європи

Міністри закордонних справ країн Північно-Балтійської вісімки (Швеції, Норвегії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Литви, Латвії та Данії) відвідали Одесу для обговорення посилення обороноздатності та енергетичної стійкості України. Про це повідомив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Фото: Андрій Сибіга

Під час візиту Сибіга привітав колег в Одесі, зазначивши, що обговорення було зосереджене на підтримці обороноздатності України напередодні зими, а також на реалізації “Плану перемоги” Президента Зеленського та його “Формули миру”. Міністр висловив вдячність за лідерство та підтримку з боку Північно-Балтійської вісімки.

Фото: Андрій Сибіга

Дипломати розпочали візит із вшанування пам’яті загиблих воїнів та відвідали військовий шпиталь, де отримали інформацію про потреби медзакладу. Обговорювалися також питання захисту Одеси, регіону, портів і енергетики, а також відповідальність російських військових злочинців.

Фото: Андрій Сибіга

Сибіга інформував колег про ситуацію на фронті, удари агресора і необхідні військові та енергетичні ресурси. За підсумками переговорів було досягнуто конкретних домовленостей щодо додаткових пакетів енергетичної допомоги для зміцнення стійкості України взимку та подальшого посилення обороноздатності країни, включно зі зміцненням повітряної оборони та інвестиціями в оборонну промисловість.

Також обговорювалися питання блокування тіньового флоту Росії, який загрожує як економічно, так і екологічно, та заклики до посилення тиску на Росію з метою забезпечення гуманного поводження з військовополоненими та їх звільнення.

Фото: Андрій Сибіга

Джерело