Активіст з Одеси виграв суд проти України

Одеський громадський активіст Олег Михайлик виграв справу проти України в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Суд встановив, що українські правоохоронні органи неефективно розслідували замах на його життя, що стало порушенням Європейської конвенції з прав людини.

Замах на Михайлика стався 22 вересня 2018 року в Одесі, коли на нього стріляли, що призвело до клінічної смерті. Куля, яка залишилася в його лівій легені, була вилучена лише через чотири місяці під час операції в Німеччині. Хоча у справі підозрюються троє осіб, замовники злочину досі не встановлені. Справа була призупинена, але у 2020 році її знову відкрили.

ЄСПЛ дійшов висновку, що українська держава не забезпечила належного розслідування і не використала всі можливі засоби для захисту життя активіста. Україна зобов’язана виплатити Михайлику компенсацію в розмірі 6 тисяч євро.

У рішенні суду зазначено, що зобов’язання держави полягали не в досягненні конкретного результату, а у використанні всіх доступних засобів для належного розслідування, чого зроблено не було.

Операцію з видалення кулі з легені Михайлику провели у Мюнхені. За словами активіста, процедура тривала майже 5 годин замість запланованих двох, оскільки куля була глибоко в легені і прикрита аортою, яка була розірвана під час пострілу, що призвело до значної втрати крові та клінічної смерті.

Джерело