В Одесі прочитають лекцію про найпотужніші міські землетруси

Одеський краєзнавець та історик Дмитро Жданов прочитає лекцію про історію одеських землетрусів. 31 жовтня о 18:00 слухачів чекатимуть у Єврейському музеї Одеси на вулиці Ніжинській, 66.

Без сумніву, багато хто з представників старшого покоління згадає землетруси 1977, 1986, 1990 років (останнє і я добре пам’ятаю). Дехто згадає про землетрус 1940 року. Любителі історії Одеси, які читали Скальковського, згадають вигаданий землетрус 1799 року, а ті, які читали путівники В. Коханського, згадають фейковий землетрус 1837 року (так, і в першоджерелах трапляються помилки). Але (спойлер) у місцевості, яку займала Одеса, з найдавніших часів і до кінця XX століття було кількадесят землетрусів різної інтенсивності.

В одеських газетах є багато історій про наслідки землетрусів, які зазвичай приходять до нас прямісінько із Карпат. І, звісно ж, Одеса не була б Одесою, якби навіть під час такого небезпечного явища в нашому місті досить часто не обходилося без кумедних випадків. Історичні рамки матеріалів книги – від стародавніх часів до кінця XX століття. Ви хочете дізнатися, як, гуляючи околицями Одеси, побачити наслідки рухів величезних літосферних блоків?

Чи вам цікаво дізнатися, що до напівсмерті налякало робітницю похоронної контори в 1893 році? Чому поряд із ресторанами одеситів «качало» набагато сильніше під час землетрусів? Що траплялося з Хаджибейським маяком? Чи руйнувалися в Одесі будинки під час землетрусів? Чому під час знаменитого ялтинського землетрусу багато одеситів ночували на вулиці? Як Африка може спровокувати землетрус, який матиме наслідки і в Одесі? Про все це та багато іншого ми поспілкуємось під час лекції.

Початок зустрічі о 18.00
Вхід вільний, але donation за вашим розсудком
Інформація за номером 0503923088

Джерело