На Одещині зафіксовано зменшення рівня злочинності

Правоохоронці пов’язують це з тим, що в Одеському регіоні були проведені суттєві контрдиверсійні заходи, які вплинули на рівень злочинності. Про це під час брифінгу розповів прокурор Одеської області Сергій Костенко, повідомляє Українська Служба Інформації

Якщо торік було зафіксовано 81 кримінальне правопорушення на 10 тис. населення, пояснив прокурор, в цьому році реєструють 69.

Зниженні відбувається по всіх категоріях злочинів, які не пов’язані з агресією. Вмисних вбивств вчинено менше на 25%, кримінальних правопорушень проти волі, честі та гідності – на 54%, проти громадського порядку та моральності – вчинено злочинів менше майже на 50%, проти статевої свободи та недоторканності особи – менше на 72%, – додав Костенко.

Суттєво менше злочинів трапляється проти власності – майже на 30%; на 52% зменшилась кількість грабежів, крадіжок – на 42%, в тому числі з квартир – на 57%, розбійних нападів на 44%.

При цьому в правоохоронних органах відмічають ефективність роботи з розкриття вчинених злочинів. По деяких категоріях майнових злодіянь, розповів прокурор, розкриваємість склала 80%.

Взагалі, до суду скеровані обвинувальні акти майже у 5 тис. кримінальних провадженнях. З них 20 обвинувачень стосуються 25 організованих груп у складі 106 осіб – це шахраї та злодії, чорні лісоруби, розповсюджувачі наркотиків, чиновники та корупційні злодії.

Наприклад, в цьому році до суду скеровано обвинувальні акти у 55 провадженнях з розкрадання бюджетних коштів, з них 48 – після 24 лютого. Більш ніж у тричі зросла сума заявлених вимог у справах за позовами прокурорів у бюджетній сфері – наразі держава намагається повернути понад 1 млрд 100 млн гривень коштів які були використані незаконно.