Одеський обласний центр української культури збирає рецепти національної страви – борщу

«Борщ – це смак дитинства, який намагаєшся зловити все життя…» «Борщ – це більше стан душі, ніж стабільний рецепт». Так про культову українську страву пишуть ЗМІ Одещини.

Для мультинаціональної Одещини наш український борщ – це універсальний маркер «між своїм і чужим», який функціонує в мультикультурному середовищі. Він дозволяє людям різних національностей усвідомлювати себе єдиними через українську національну страву в одному полікультурному просторі.

«На Одещині побутують десятки різновидів борщу. Це страва, яку готують та споживають у кожній родині. Рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються у суворій таємниці. Існують борщі на м’ясних бульйонах із куркою, качкою, свининою, а є із рибою (бичками, кількою, коропом). Сушені сливи, гриби, квас, м’ята, любисток, що тільки не смакує в цій страві!» – пише на своїй сторінці в Фейсбук Віолета Чолпан.

На сьогодні Одеським обласним центром української культури зібрано понад 40 рецептів приготування борщу.

Збір рецептів триває. Організатори просять мешканців регіону надсилати свої оригінальні рецепти на адресу  [email protected]. Тож ваша сімейна страва має шанс потрапити до загального переліку борщів Одещини.

Наразі на цій сторінці вже представлені «Затовчений борщ» або «Карагметський борщ» з Кілійщини, «Борщ з курятиною» з села Котловина Ренійської громади, «Справжній український борщ» з селища Тарутине та «Тузлівська Смакота!» з однойменної громади.

Ми впевнені, що в інших громадах нашого регіону теж є свої, не менш оригінальні рецепти. Лишається тільки розповісти про них всій Україні. В 2022 році елемент «Культура приготування українського борщу» включено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує термінової охорони.

Джерело