Більшість українців вважає, що під час війни вибори “не на часі”

Станом на жовтень 2023 року 81% опитаних соціологами респондентів вважають, що вибори мають проводитися після війни і зараз вони не на часі. При цьому 16% опитаних вважають, що вибори вже мають проводитися попри війну.

Відповідні дані соцопитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Соціологи нагадали респондентам, що цієї осені завершуються повноваження Верховної ради, а весною – повноваження президента. Відповідаючи на запитання, коли слід проводити вибори, у всіх регіонах України більшість населення виступила проти проведення виборів під час війни.

81% українців виступають проти виборів під час війни — КМІС
Цієї осені завершуються повноваження Верховної Ради, а весною – повноваження Президента. Коли на Вашу думку слід проводити вибори? Фото: з сайту КМІС

81% українців виступають проти виборів під час війни — КМІС
Коли мають проводитися вибори в регіональному вимірі. Фото: з сайту КМІС. 

Більшість українців і раніше, і зараз (65% станом на жовтень 2023 року) негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через Інтернет і переживають за ризики фальсифікацій. Підтримують ідею — 29%.

Хоча українці вважають доцільним відкласти проведення виборів на період після війни, при цьому 88% наполягають, що в Україні має будуватися розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу. За обмеження прав громадян на період відновлення після війни виступають 7% респондентів.

Джерело