Оголошено громади-переможці конкурсного відбору з прозорості бюджетів

Три громади з Одеської області виграли у конкурсі на участь у проєкті “Бюджетна партисипація від А до Я”, який реалізує Громадське  партнерство “За прозорі місцеві бюджети!” у межах проєкту USAID “Говерла”. Загалом, за даними Одеської обласної організації “Комітету виборців України, відбір пройшли двадцять громад з шести областей України.

На Одещині йдеться про: Арцизьку, Южненську і Білгород-Дністровську громади.

Партисипативний бюджет ще називають бюджетом участі, громадським бюджетом, а ще використовують термін “партиципаторний” – це демократичний процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має змогу впливати на що витрачати муніципальний бюджет. В Україні почав набирати обертів із реформою Децентралізації.

Метою проєкту є сприяння формуванню в цільових громадах інфраструктури для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування, збільшення залучення громадян до бюджетного процесу в громадах, а також поширення та передача успішного досвіду та практик проєкту іншим громадам України. 

” Впродовж року представники й представниці відібраних громад пройдуть навчання з впровадження інструментів бюджетної партисипації, а також за допомогою експертів нашого Партнерства розроблять необхідні нормативно-правові акти, підготують і поширять серед своїх жителів “Бюджети для громадян”.

Також у кожній громаді будуть проведені комплексні інформаційно-просвітницькі кампанії для мешканців.

Джерело