Міноборони започатковує угруповання протимінних сил у Чорному морі

Уряд ухвалив Постанову, яка дозволить залучити кошти, необхідні для реалізації проекту щодо постачання і обслуговування двох протимінних британських кораблів класу «Sandown» – «Черкаси» та «Чернігів».

«Ці кораблі критично необхідні Україні для розмінування акваторії Чорного моря по завершенню повномасштабної війни, адже це сучасні протимінні кораблі такого класу. За оцінками експертів України та НАТО, операція з усунення мінної небезпеки у Чорному морі триватиме від 3 до 5 років, а рекомендованих морських шляхів та місць стоянки суден до 6 місяців, але без таких кораблів це може тривати довше», – прокоментував Командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Поки що кораблі не можуть прибути у води України – це суперечить Конвенції Монтре 1936 року, яка забороняє проходження протоками Босфор і Дарданелли кораблів воюючих країн.

«Укладання відповідних договорів критично важливе. Це започаткує формування морського протимінного угруповання у Чорному морі та дозволить уникнути іміджевих втрат для України в очах стратегічного партнера. Адже саме Велика Британія ініціювала створення Міжнародної коаліції країн із відновлення спроможностей наших Військово-Морських Сил», – додав Заступник Міністра оборони Юрій Джигир.

Сили оборони півдня України