Попри знищення кораблів РФ їхній Чорноморський флот залишається великим — ВМС

Попри те, що деякі кораблі Чорноморського флоту Росії були знищені силами оборони — угрупування залишається значним, повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук під час телемарафону “Єдині новини”.

Як передав його слова кореспондент “Інформеру”, на початку повномасштабної війни середня кількість боєздатних кораблів становила до 80 одиниць. З них третину можна вважати вже знищеною, а понад 10 одиниць перебувають на ремонті.

Проте залишається значна кількість кораблів, які переважно розташовані у східній частині Чорного моря ближче до військово-морської бази в Новоросійську.

Плетенчук пояснив, що основна частина цих кораблів є носіями крилатих ракет. Однак вони обмежені в діях через віддаленість від військово-морської бази в Севастополі, де зазвичай завантажуються ракети. Він також зазначив, що до складу Чорноморського флоту входить авіація, яка продовжує здійснювати польоти над Чорним морем.

Решта ракетоносіїв, які знаходяться в Новоросійську, практично не мають доступу до Севастополя і рідко виходять з порту.

Останнім часом ці ракети не застосовувалися, крім пуску чотирьох ракет з борту корабля “Адмірал Ессен” після знищення десантного корабля “Цезар Куніков”. Однак єдиний підтверджений випадок застосування ракет відбувся кілька місяців тому.