На Одещині планують збудувати школу-бомбосховище

На Одещині та в ще п’яти областях України розпочнуться роботи зі спорудження шкіл-бомбосховищ. Цей проєкт реалізується за ініціативою Литви та має на меті забезпечити безпеку дітей під час навчання у зонах активних бойових дій.

Про це повідомив керівник литовських програм Артурас Жарновскіс.

За його словами, зведення підземних шкіл заплановано у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській та Харківській областях.

“У чому ідея? У деяких українських регіонах діти через повномасштабну війну не можуть ходити до шкіл. Це величезна проблема. А якщо пригадати ще й попередні ковідні обмеження, то виходить, що це вже четвертий шкільний рік, коли діти не ходять до шкіл”, – розповів він.

Підземні школи будуть облаштовані відповідно до всіх необхідних стандартів безпеки, включаючи антирадіаційний захист. Окрім навчальних класів, вони матимуть спортивні та культурні зони, які також можуть бути використані як укритті у небезпечні часи.

“Вкотре повторю: наша мета, аби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями. А в інших умовах такі приміщення-бомбосховища можна буде використовувати по-різному: для спортивних, культурних занять, будь-якого дозвілля в позаурочний час”, – пояснив він.

Заплановано, що будівництво всіх шкіл-бомбосховищ буде завершено до кінця 2024 року.

Джерело