Одеські телеканали не збираються відкривати своїх власників

Як відомо, Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому законопроект №1831 “Щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення”.  Відповідно до цього закону, до 1 квітня 2016 року всі телеканали країни мусили подати в Нацраду інформацію про медіа власників телерадіоорганізацій та опублікувати цю інформацію у себе на сайті.

Більшість центральних телеканалів необхідну інформацію опублікували, проте в Одеській області відповідну норму виконали не всі.

В Одесі та області зареєстровано більше 30 телеканалів. Наразі в ефір постійно виходять лише приблизно 15 з них. Слід зазначити, що з цих телеканалів практично у всіх є свої сайти, присутній архів відео сюжетів та програм, деякі з них надають можливість дивитись он-лайн трансляцію.  Проте, лише чотири телеканали опублікували інформацію про своїх власників. Серед них ТК «Круг», ТК «Перший міський», ТК «Град» та ТК «Репортер». Інші телеканали проігнорували цю вимогу. Законодавець, приймаючи цей закон, не вказав яким чином ця інформація повинна бути опублікована на сайті та в якому розділі, що не дивно, враховуючи складність врегулювання цього питання. Тому одеські телеканали, які опублікували інформацію про своїх власників, зробили це в дуже таємний спосіб. Інформація про власників, зазвичай, знаходиться в самому низу сторінки та прописана найменшим шрифтом. Проте вона присутня.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може відмовити у ліцензуванні медіа, якщо його структура власності непрозора та існують порушення при публікації цієї інформації на сайті. Одеським телеканалам, які не опублікували інформацію про своїх власників, загрожує досить сурове покарання. Тому керівництву таких телеканалів, як «Думська ТВ», «7 канал», «Третій цифровий», «Академія», «Одеса», «ОНТ», «100%», «Здоровье», «GTV», «Глас», «Плюс», «А1» та іншим, потрібно прискорити цей процес. А телеканалам «Медіаінформ» та «УТВ» взагалі повинні створити свої сторінки в Інтернеті.

Павло Колотвін, представник Інституту масової інформації в Одеській області.