Одещина йде на антирекорд щодо порушення прав журналістів

Станом на вересень 2019 року Інститут масової інформації зафіксував 15 випадків порушення прав журналістів в Одеській області. Така ж кількість порушень була зафіксована за весь 2017 рік. На жаль, виходячи з тенденцій, цей рік може стати рекордним за останні 3 роки моніторингу. У 2016 та 2018 роках  було зафіксовано по 11 порушень. 

Слід відзначити, що більшість нападів на місцевих працівників ЗМІ у 2019 році відбувались з боку фізичних осіб або представників приватних охоронних організацій. В двох випадках були задіяні представники місцевої влади та муніціпальної варти.

Станом на липень 2019 року поліція Одеської області внесла до ЄРДР 9 випадків порушення прав журналістів відповідно до статей 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та 345-1 (погрози або насильство над журналістами) Кримінального кодексу України. Про це повідомили представники Слідчого управління ГУНП Одещини на зустрічі з регіональним представником Інституту масової інформації Павлом Колотвіним.

Загалом з 2017 по 2019 рік зареєстровані 64 карні справи щодо нападників на журналістів. З них 19 закриті за відсутності складу злочину. 13 випадків порушення прав журналістів вже розглядаються в суді. Щодо 32 кейсів продовжуються слідчі дії.

Відповідно до діючого законодавства, в Слідчому управлінні одеської поліції не змогли повідомити про деталі деяких найбільш резонансних справ, але погодились до співпраці та подальшої взаємодії.

За інформацією, отриманою безпосередньо від самих постраждалих в цьому році, практично всі подані заяви зареєстровані поліцією та розслідуються відповідним чином. Наразі жодна справа ще не дійшла до етапу судового розгляду. На жаль, Одещина залишається одним з найнебезпечніших для роботи ЗМІ регіонів України.

Інститут масової інформації продовжує конструктивну комунікацію з правоохоронними органами Одеської області в питаннях захисту прав журналістів.

Павло Колотвін, регіональний представник ІМІ в Одеській області

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.