Роман одеського письменника номінований на Книгу року BBC-2023

Роман “Лють” Євгена Стеблівського увійшов у довгий список номінантів на премію Книги року BBC-2023.  Як повідомляють у ВВС Україна у довгі списки в номінації Книга року увійшли 15 творів.

Також редакція визначила лауреатів премії Книга року BBC-Есеїстика-2023 та Дитяча Книга року BBC-2023, яка проводиться у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Загалом до довгих списків конкурсу Книга року BBC-2023 увійшли 40 видань у трьох категоріях, які журі обрало з-поміж 139, які видавництва подали цього року на конкурс.

Роман “Лють” розповідає історії трьох колишніх однокласників, один із яких разом зі своїм дідусем іде добровольцем до лав Збройних сил України, другий — журналіст і волонтер, який у справах допомоги армії потрапляє до Ірландії, а третій — син дрібного бізнесмена, який свідомо залишається в окупації під Бородянкою.

Фотоколаж: Інтент

“Поруч із головними героями діють хлопці із територіальної оборони, котрі піднялися на захист Києва, майстерний мисливець за російськими танками, який веде рахунок знищеної “броні” на десятки, літній бджоляр, який наодинці розстріляв російську диверсійно-розвідувальну групу у тилігульському степу, та багато, багато інших”, – зазначається в описі твору.

У романі використані свідчення учасників оборони “Азовсталі”, отримані в режимі реального часу.

Перші есе та оповідання Євгена Стеблівського були надруковані в 1992 році в одеській газеті “Порто-Франко”». В 1993—2001 роках автор працював журналістом в газетах “Порто-Франко”, “Моряк України”, написав ряд статей про війну в Придністров′ї.

У 2001—2012 роках працював в інжинірингових компаніях. Живе і працює в Одесі.

Фінал конкурсу Книга року BBC-2023 відбудеться 14 грудня 2023року. 

Переможець у кожній номінації отримає грошову премію в розмірі гривневого еквівалента 1 тисячі фунтів стерлінгів. Видавці книг-переможців у трьох номінаціях отримають право використовувати логотип премії Книга року ВВС на наступних виданнях.

Минулого року двоє авторів з Одеси Соня Зелена та Дмитро Журавель увійшли у Довгі списки номінантів на премію Книга року BBC 2022 з дебютними дитячими книжками.

Джерело