Актуально для громадян в умовах воєнного стану

Програма USAID «РАДА: наступне покоління» спільно з ініціативою «Право в умовах війни» створили інформаційні матеріали з актуальних питань для роботодавців, переселенців, військовослужбовців та органів місцевого самоврядування.

Під час воєнного часу змінюється законодавство, виникає багато питань, які стосуються різних напрямів: тимчасового переміщення, адміністративних процедур, роботи бізнесу та органів місцевого самоврядування, прав та обов’язків різних категорій громадян. 

Програма USAID «РАДА: наступне покоління» разом з ініціативою «Право в умовах війни» (сайт, Telegram-канал) ініціювали проєкт «Акценти для виборця». В його межах фахівці у сфері права підготували серію інформаційних матеріалів — вони пояснюють законодавчі зміни, які впливають на громадян в умовах воєнного стану, та актуальні правові питання для підприємців, роботодавців, внутрішньо переміщених осіб і військовослужбовців.  

Переглянути матеріали можна за посиланнями нижче.  

  1. Актуально про адміністративні послуги: послуги у сфері державної реєстрації бізнесу та нерухомості, паспортні послуги, адміністративні послуги соціального характеру, державна реєстрація актів цивільного стану, реєстрація транспортних засобів та видача посвідчень водія. 
  2. Актуально для військовослужбовців: щодо пенсій, соціального захисту та статусу ветерана війни. 
  3. Актуально для внутрішньо переміщених осіб
  4. Актуально про допомогу по безробіттю
  5. Актуально про відповідальність за колабораційну діяльність.
  6. Актуально для комунальних підприємств.
  7. Актуально для роботодавця та працівника: нарахування заробітної плати під час простою, призупинення трудового договору в умовах воєнного стану, розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця в умовах воєнного стану. 

Програма USAID «Рада: наступне покоління» – це п’ятирічна ініціатива (2021-2026 рр.), яку впроваджує ГО «Інтерньюз-Україна». Діяльність Програми спрямована на просування реформ «наступного покоління» для Верховної Ради України, щоби допомогти парламенту стати сучасною, ефективною інституцією, яка сприяє підзвітності та демократичному розвитку в Україні.