Асоціація міст України заявила про недемократичний розділ дотацій містам та ОТГ Одещини

Асоціація міст України заявляє про несправедливий та недемократичний розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

16 січня 2019 року Уряд прийняв розпорядження, яким погодив розподіли цієї дотації у всіх областях. Проект рішення підготовлено за даними  обласних державних адміністрацій, які розподілили кошти необ’єктивно та непропорційно.

Для довідки. 45% дотації перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%. А для міст обласного значення, які утримують майже 70 % всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації,  а для об’єднаних територіальних громад, в яких проживає чверть населення нашої держави, –  лише 13,5 %.

Загальний обсяг дотації, передбачений для Одеської області, відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік» становить 782,3 млн. грн. З  них здійснено розподіл між бюджетами області наступним чином:

Обласний бюджет – 312,9 млн. грн.

Районні бюджети – 297 млн. грн.

Бюджети об’єднаних територіальних громад – 125,4 млн. грн.

Тобто, переважна частина – 40% дотації перерозподілено на обласний бюджет і лише 16% на бюджети ОТГ.

Крім того, додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я не отримають обласний центр Одеса, а також міста Южний, Чорноморськ, Подільськ, Теплодар, Ізмаїл, Білгород-Дністровський.

Асоціація міст України як захисник та представник інтересів громад звернулася до Прем’єр-міністра України  з проханням відмінити вищезазначене рішення Уряду та повернути його на доопрацювання для забезпечення об’єктивного і демократичного розподілу коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків.

За матеріалами сайту Сила громад.