Аварійні відключення: коли до жителів Одеси повернеться світло?

Вчора вранці на одній з підстанцій Одеської області сталася аварія. Спалахнула пожежа на обладнанні, яке забезпечувало електроенергією Одесу та Одеський район. Наразі тут діють серйозні обмеження щодо енергопостачання внаслідок цієї ситуації. В деяких містян світло за весь день було буквально чотири години. Але вистачає й таких, хто без електрики більше доби.

Мешканці Одеси Вікторії, як і багатьом жителям міста, до тривалих блекаутів не звикати. В грудні, після атаки російських дронів на енергетичні об’єкти в області, вона залишилась без світла на три доби. Жінка мешкає на десятому поверсі будинку з електроплитами, тому такі масштабні відключення світла серйозно дошкуляють. Коли графіки є, жінка під них підлаштовується. Однак зараз вони не діють більше тижня, й без того складна ситуація стала гіршою через надзвичайні ситуації на енергооб’єктах.

Це вже друга серйозна аварія за останній час. Перша трапилась третього лютого, була аварія на високовольтній лінії, як нам сказали. Тоді світло нам дали досить швидко, воно було з півночі четвертого лютого до сьомої ранку. Переробила всі господарські справи, які довго накопичувались. Потім світло зникло і з’явилось аж восьмій вечора, на дві години. Якраз вистачило, щоб залити в термос чай та трохи підзарядити гаджети. І це добре, бо в деяких моїх друзів світла не було більше дня ”, – говорить Вікторія.

Не світить і не гріє.

Через аварію до Одеси з робочим візитом прибув голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький. За його словами, сьогодні головним завданням енергетиків є знайти рішення, як відновити надійне енергопостачання міста та області. Робота ведеться разом з усіма комунальними службами, з мерією міста та з іншими приченими організаціями. Також гостро стоїть питання, яких заходів вжити для полегшення аварійної ситуації. Обстановка відверто складна, адже з десятого жовтня і особливо в останні два місяці всі три підстанції, які живлять Одесу та область, зазнали серйозних ушкоджень.

На кожну з цих підстанцій відбулось декілька атак. Ми втратили дуже багато обладнання внаслідок обстрілів. Це були і ракетні атаки, і атаки дронів-камікадзе. Внаслідок цього, звичайно, у нас достатньо сильно знизилася надійність живлення регіону. Крім того, обладнання, яке сьогодні вийшло з ладу, воно також неодноразово постраждало під час атак. Ми його відновлювали і, на жаль, його фізичний ресурс добіг свого кінця. Незважаючи на те, що сьогодні ракетної атаки не було, тим не менш, це обладнання було вже декілька разів пошкоджене і відповідно, на жаль, не витримало навантажень”, – говорить Володимир Кудрицький.

Зараз енергетики розглядають можливість включення в роботу всіх можливих ліній електропередач як на рівні магістральних , так і на рівні розподільчих мереж. Вони планують сконцентрувати весь наявний мережевий ресурс на тому, щоб віддати потужність до Одеси. Обговорюються варіанти. яким чином можно переживити споживачів від найближчиих підстанцій Одещини до обласного центру. А саме, забрати потужність, яку вони не споживають, та скерувати її на Одесу. Для цього кроку розробляються резервні схеми живлення, щоб максимізувати той ресурс, який є на сьогодні в руках і який можна віддати на місто.

Одесити звикли жити без світла.

Поки роботи перебувають на етапі обговорень, технічних нарад на енергетичних об’єктах. На них енергетики сформулюють чіткий план дій по відновленню енергопостачання Одеси та прилеглих населених пунктів. Технічна можливість для цього є. Спроможність мережі по постачанню електроенергії дуже неоднорідна, в Одесі, в прилеглих районах і в усій області загалом. Тепер лишається вирішити, як з менш постраждалих районів передати електрику до будинків одеситів.

Найбільш страждає через брак світла саме обласний центр. В деяких районах регіону немає спеціальних обмежень, мережа пропускає достатню кількість електроенергії. Проблема з мережами наявна тільки в Одесі та Одеському районі, бо після обстрілів там вийшло з ладу обладнання. Цю ситуацію енергетики зараз будуть усувати, щоб мережа могла пропустити для всіх мешканців області і міста Одеси достатню кількість електроенергії Але до того часу доведеться жити в умовах жорсткого енергетичного дефіциту. І обмеження наразі більш сурові, ніж в ті дні, коли світло давали на три години після шестигодинного відключення.

Світло буває рідко.

За словами Володимира Кудрицького, наразі в Одесі фактично заживлена тільки критична інфраструктура, абоненти, які підключені до критичної інфраструктури і досить невелика частина інших всіх абонентів, які по-суті в певних аварійних графіках вмикаються по черзі. Сьогодні схема енергопостачання дозволяє проживити місто й район приблизно на 45-50 %. В цій ситуації залишається дуже мало для звичайних містян і жителів області. Тому зараз головна мета створити хоча б ще один канал для подачі електроенергії в місто, щоб можна було вийти на графіки та подавати світло жителям Одеси та Одеського району хоча б кілька разів на день

Загалом, в Україні найбільше від блекаутів страждають великі міські агломерації. Однак навіть в загальнодержавному масштабі в Одесі та прилеглих районах ситуація виявилась найскладнішою. У ворожої армії до цього міста справді “особливе ставлення”. Якщо говорити про перспективи відновлення електрики в регіоні, то вони, сильно залежать від наступних атак, якщо вони будуть і якщо вдасться пошкодити енергооб’єкти в Одеській області. Вони так часто обстрілювалися, що їх теперешній стан зараз теж залишає бажати кращого.

Володимир Кудрицький

Те, що пережила зокрема енергетична інфраструктура Одещині, це досить великий подвиг та героїзм простих інженерів та енергетиків на місцях. Що, в принципі, енергетична інфраструктура працює й навіть підлягає відновленню. Тому подивимося що власне спричинило цю ситуацію, але я б хотів, щоб ми фокусувалися і розуміли справжню причину. Зараз фактично відбувається терористична кампанія РФ проти української енергетичної інфраструктури. І сподіваюсь, що судові рішення на цю тему будуть винесені по відношенню як до російських війскових, та і до російських енергетиків, які допомогають їм нищити українську інфраструктуру”, – зазначив Володимир Кудрицький.

Тим часом в одеських квартирах електрика з’являється по кілька годин на добу. Точні терміни відновлення електроживлення наразі невідомі. Зрозуміло тільки, що найближчі дні Одеса проведе час в досить суттєвих обмеженнях енергопостачання. Прогноз по днях або тижнях буде зроблений тільки після технічних нарах, які зараз проводяться та після відповідних розрахунків. В НЕК Укренегерго утримуються давати обіцянки, які не зможуть потім виконати. Але наразі вони роблять все можливе для того, щоб покращення ситуації з енергопостачанням відбулося протягом днів, а не тижнів.

Марія Шевчук