Біляївська громада: роблячи ставку на людей

Біляївська міська об’єднана територіальна громада є однією з найуспішніших ОТГ на території нашої держави. У списку фінансово спроможних громад, оприлюдненому в червні цього року,  вона зайняла п’ятнадцяте місце серед кількох сотень українських ОТГ. Біляївка з підпорядкованими їй селами (Майорами та Повстанським) за цим показником лідирує серед інших дванадцяти громад Одеської області. Однак зароблені гроші – це не тільки цифри у звітній документації. Це, передусім, результат злагодженої роботи громадян.

Варто пам’ятати, що жодна реформа неможлива без людей. Особливо якщо брати до уваги  децентралізацію, покликану передати більше повноважень з «верхів» до місцевої влади. Тут йдеться не тільки про керівництво новоутворених адміністративних одиниць, яке за мірою сил намагається створити можливості для кращого життя. Не варто применшувати значення роботи пересічних жителів громади, які працюють на цій землі, платять податки та, зрештою, голосують під час виборів. Кожна людина, яка чесно заробляє на хліб, має право на достойні умови. Місцева влада, в свою чергу, має їх забезпечити. При чому не має значення, скільки жителів їй підпорядковано.

Керівництво Біляївської ОТГ зауважує, що громада вийшла меншою, ніж планувалося спочатку. Гадають, що на це вплинула необізнаність сіл, яким вони пропонували об’єднатися. Наведення розрахунків та розписування усіх переваг переконали тільки села Повстанське та Майори. Інші сусіди захотіли піти своїм шляхом. Були вони праві чи ні  – покаже тільки час. Процес об’єднання є добровільним і кожне село має право самостійно вирішувати своє майбутнє. Було багато суперечок,  місцеві депутати мали різне бачення на реформу, тому домовитися не вдалося. Але Біляївська ОТГ йде вперед, розуміючи що треба працювати. Тим паче, що вистачає сіл, які ще остаточно не визначилися. Громада робить на них ставку у зв’язку із подальшою кооперацією. Адже чим більше населених пунктів об’єднаються, тим легше їм буде досягти спільної мети.

«Найголовніша із наших задач сьогодні це робота із бюджетними коштами.  Щоб вирішувати всі проблеми, які турбують жителів нашої громади, потрібен достойний бюджет. Я завжди казав, що потужна громада – це перспектива. В 2015 році наш бюджет складав 13 мільйонів гривень, в 2016 – 46 мільйонів, а в 2017 – 48  мільйонів без урахування субвенцій. Ми досягли такого результату тому, що до бюджету громади пішов податок на доходи фізичних осіб. Це один із найосновніших податків, який дає можливість громаді заробляти кошти. Якщо раніше ці кошти потрапляли до Біляївки через район, то в людей не було особливої мотивації працювати. А тепер наші жителі почали розуміти, наскільки важливо для розвитку громади платити податки. Зараз вони йдуть до нас напряму, тому люди стають вже самі зацікавлені, щоб розвивати підприємницькі структури та заробляти кошти на місцях»,  – пояснює керівник Біляївської громади Михайло Бухтіяров.

Розвиток підприємництва – це рушійна сила Біляївської ОТГ, найпотужніший ресурс зайнятості та доходів території об’єднаної громади. Завдяки приватним підприємцям у Біляївській громаді створюються додаткові робочі місця, з’являються нові продукти на ринку, населення забезпечується додатковими послугами. Станом на початок 2017 року на території громади знаходяться 887 фізичних осіб-підприємців. Юридичних установ, організацій та підприємств нараховується 413, з яких 277 – прибуткові. За підсумками минулого року до бюджету громади від підприємств всіх форм власності та фізичних осіб надійшло 32 948, 7 тисяч гривень.

Зароблені кошти спрямовуються на розвиток та вирішення матеріальних питань громади. А їх у Біляївці вистачає. Треба позбутися проблем з інфраструктурою, капітально відремонтувати дошкільні навчальні заклади, школи, розвивати комунальні підприємства, реконструювати житловий фонд в місті. В селах громади необхідно капітально відремонтувати будинок культури, оновити опалення,  провести внутрішній ремонт. Треба  також привести в порядок вуличне освітлення, дороги, тротуари, адже за останні двадцять років майже нічого з цього не робилося. По-перше, зараз більше можливостей вибити кошти із держави на вирішення питань. По-друге, люди самі почали прагнути змін.

Децентралізація вчить людей змінювати життя на краще своїми силами. Громадяни не чекають «доброго царя», який одного разу прийде та сильною рукою наведе порядок. Кожен житель громади має розуміти свою відповідальність за те, що відбувається. Це не означає, що на кожне можливе недопрацювання керуючих органів треба закривати очі з думкою: «Народ заслуговує на ту владу, яку має». Це значить самому бути достойним жителем своєї громади і вимагати того ж від інших. Подібна тактика поведінки має виховуватися з дитинства. Тому приємно було почути, що в школах Біляївської ОТГ (ну, принаймні в одній із них) дітей не тільки муштрують до майбутніх ЗНО, а й  прищеплюють їм працелюбство та намагаються дати більше, ніж є у шкільній програмі.

«Хочу сказати, що ми намагаємося створити добру атмосферу. У нас є квітники, які вирощуються дітьми. Ми намагаємося виховувати їх працьовитими дітьми. В нас є свої  пришкільні ділянки, де діти займаються садівництвом. Я дуже вдячна молодим педагогам, що вони не йдуть зі школи, продовжують тут працювати. Вони роблять шкільне життя різнобічним та цікавим. Завдяки їхній позитивній енергії наша школа брала участь в міжнародних проектах. І на цьому ми зупинятися не збираємося», – говорить директор Біляївської загальноосвітньої школи № 2 Алла Гутовська.

Тим часом, процес децентралізації продовжується. На Одещині (та й в інших областях України) утворюються нові громади. Невеликі населені пункти, дивлячись на інші ОТГ, починають розуміти переваги об’єднання та прагнуть й собі змінити життя на краще. Кожна громада має відшукати свій шлях до успіху. Біляївська ОТГ його знайшла, зробивши ставку на людський потенціал.  А як з цією задачею впораються інші? Ми продовжуємо слідкувати за ходом реформи децентралізації на Одещині та висвітлювати все, що стосується розвитку об’єднаних територіальних громад.

 

Марія Шевчук

Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.