Чим запам’ятаються вибори на Одещині?

На початку травня ЦВК остаточно підбила підсумки другого туру та оприлюднила результати президентських виборів в Україні. Виборці вирішили, що державу найближчі кілька років має очолювати Володимир Зеленський, відомий українцям в якості актора «95 кварталу».  І якщо в артистичному таланті новообраного Президента сумнівається мало хто, то його вміння вести велику політику в багатьох викликає сумніви. Але не будемо зараз робити довготривалі прогнози на те, якого курсу дотримуватиметься Україна і що нас чекає в майбутньому. Давайте просто подивимось, чим запам’ятались вибори-2019 в в нашій державі, зокрема в Одеській області.

Треба зазначити, що сам процесс виборчої кампанії перед днем голосування та безпосередньо день виборів пройшли з дотриманням конкурентних умов та базових стандартів. Якщо говорити про передвиборчу кампанію, то фіксувалося значне зменшення агітаційної активності. Разом з тим поширювались матеріали, що містили ознаки чорного піару. Паралельно спостерігалось зменшення випадків, які могли б мати ознаки зловживань адміністративним ресурсом. Діяльність виборчих комісій визначалася проблемами з формування складу дільничних комісій, втім в більшості випадків вони були зібрані в належному складі. Побоювання про те, чи зможуть вони працювати в день виборів, на щастя, не справдились.

«Більшість дільничних комісій дотримувалися установлених законом процедур. Лише на 1 % дільниць спостерігачам завадили слідкувати за процедурою виборів, і тільки 2, 5 % не вели протокол підготовчого засідання. Переважна більшість ДВК вчасно відкрила свої двері для виборців, тобто о 8 годині ранку.  Лише 17,3 % дільниць розпочали свою роботу раніше цього часу, менше 20 % відкрились пізніше, ніж о 8:30. Зокрема, такий випадок нам відомий у місті Одеса, коли ДВК не змогла вчасно відкритись, бо на підготовчому засіданні не було кворуму», – звітувала про ситуацію експертка Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Матвієнко.

Треба зазначити, що якщо «не було суттєвих порушень, що могли б мати масштабні та серйозні наслідки»,  це не значить, що їх не було взагалі. Зокрема,  спостерігалися намагання протидіяти спостереженню за виборчим процесом. Були порушення в процесі процедур підготовчого засідання та відкриття дільниць, фотографування бюлетенів чи їх надання без необхідних документів, що засвідчують особу. Під час підрахунку голосів мали місце різноманітні відхилення від законодавчих норм, але разом з цим (про це наголошують всі експерти) вони не могли вплинути на результати голосування.

В Одеській області теж не обійшлося без ігнорування законів. Хоча похибки на місцях не могли нічого серйозно змінити, вони заслужили увагу з боку контролюючих органів і перші місця в стрічці місцевих новин. Так в селі Зеленопілля Березівського району комісія намагалася не допустити спостерігача в день голосування під надуманими приводом. Але зрештою, вдалося відстояти його право на спостереження. Крім цього, в селі Мирне Біляївського району комісія почала складати протоколи про результати ще до завершення голосування. Найцікавіше, що аналогічне порушення на цій дільниці було в першому турі, де спостерігачі звернули увагу на неприпустимість таких ситуацій. Це ті речі, які заборонені чинним законодавством і за які передбачається відповідальність. Деякі порушення однозначні, а деякі вимагають ретельних перевірок.

Найпоширенішим  порушенням по Україні була видача бюлетеню без паспорта. Але такі дії, в основному, експерти пов’язують  з некомпетентністю співробітників виборчих комісій на місцях. Подібні явища, в основному, спостерігалися в сільській місцевості, де члени виборчих комісій пояснювали свій вчинок тим, що вони й так знають громадян, яким дають виборчий бюлетень. Поширеним було розголошення таємниці голосування, коли люди самі розповідали, кого вони обрали. На 3,3 відсотків дільниць були зафіксовані випадки фотографування бюлетенів, з яких дуже багато було зафіксовано в Одеській області. Деякі порушення було видно неозброєним оком, але з приводу найбільш кричущих випадків треба розбиратися додатково.

« В комунальній установі «Одеська обласна психічна лікарня» були підозри, що здійснювався вплив на деяких виборців з метою їх схилення голосувати за одного з кандидатів. Це проявлялось в тому, що деякі з них після голосування підходили до однієї з медсестер та звітували про кандидата, за якого голосували. Ми наполягаємо, що по цій ситуації має бути відкрите кримінальне провадження. Воно вже з’ясує і доведе, чи дійсно мав місце такий факт, чи це просто була незалежна ініціатива самих людей розповісти про те, за кого вони голосували», – зазначив голова Одеської обласної організації «Комітет виборців України» Анатолій Бойко.

Результати виборів викликали багато невдоволення в людей, які голосували за Петра Порошенка. Але більшість наших громадян довірилися саме Володимиру Зеленському. Хтось голосував «по-приколу», хтось очікував приходу нових облич в політику, хтось був просто категорично проти минулого президента… Вибір вже зроблено і оскарженню не підлягає. Можна говорити про брудні технології, відсутність чіткої політичної програми чинного президента, та демократичність виборів 2019 року не викликає сумнівів ні в українських, ні в міжнародних експертів. А для сучасної України це вже є серйозним досягненням.

Марія Шевчук