«Чорні трансплантологи на одеському кладовищі»: спростування російської пропаганди

Російські пропагандисти поширюють відео восьмирічної давності про Одесу та стверджують, що у місті працюють «чорні трансплантологи». Нібито на кладовищі в Одесі з’явились таблички з написами «хірургічні відходи» — це і має, на думку пропагандистів, свідчити про роботу в регіоні «чорних трансплантологів».

Спростування фейків від аналітиків фактчекінгового проєкту VoxCheck.

«Чорні трансплантологи» в Одесі: спростування фейку

Зворотний пошук у гуглі показав, що насправді відео з кладовища хірургічних відходів поширюється мережею щонайменше з 2015 року. Це з’ясували аналітики VoxCheck, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують російську пропаганду стосовно медицини.

Тоді, у 2015 році, російські ЗМІ поширювали фейк про те, що під виглядом «хірургічних відходів» таємно ховають загиблих бійців АТО. Місцеві медіа взяли коментар у завідувача Західного кладовища Сергія Стасенка, який спростував чутки.

«Такого не було, і не може бути, це кримінальний злочин таємно ховати людей чи останки. На кожну могилу є документи, які також відповідають запису в морзі. Наприклад, у грудні минулого року у нас під табличками “хірургічні відходи” було 48 могил, цього – 31. Мабуть, комусь вигідно поширювати такі чутки та розбурхувати суспільство».

Одесса_1.png

Тож на Західному кладовищі в Одесі справді є ділянка, де утилізуються «хірургічні відходи»: абортовані матеріали, ампутовані частини тіла і т.д. Також там можна знайти безіменні могили з написами на бетонних табличках: «невідомий чоловік» та «невідома жінка». Як пояснював у 2010 році тодішній директор кладовища Анатолій Головань, йдеться про безхатьків, людей, імена яких не вдалось встановити, померлих новонароджених. Іноді знайдені родичі встановлюють на могилах пам’ятники або хрести.

Утилізація хірургічних відходів — елемент будь-якої системи охорони здоров’я. Наявність подібних ділянок на кладовищах жодним чином не вказує на роботу в регіоні «чорних трансплантологів».

«Таємні трансплантації для Японії»: спростування фейку

Також пропагандисти закидають звинувачення в бік проекту медичної місії FRIDA Ukraine за підтримки Програми розвитку ООН та уряду Японії. Місія нібито не надає медичної допомоги людям на прифронтових територіях, а займається «пересадкою органів». Бо ж Японія, пишуть пропагандисти, гостро потребує донорів, а ізраїльські лікарі —  найкращі у світі трансплантологи.

Місію заснували ізраїльтяни Роман Гольдман та Марк Нев’язький, вона об’єднує 980 медиків з України та Ізраїлю. Медики від початку повномасштабного вторгнення надають медичну допомогу дітям, людям з інвалідністю та людям похилого віку у найгарячіших точках України. Операції з пересадки чи трансплантації органів вони не проводять.

За підтримки Уряду Японії та Програми розвитку ООН організація реалізовує лише один зі своїх проектів — його завдання полягає у підвищення обізнаності щодо правил роботи та взаємодії з жертвами мінно-вибухової діяльності, закупівлі обладнання тощо. Йдеться про тренінги та інформаційну кампанію в інтернеті. Проект не передбачає проведення жодних операцій чи трансплантацій.

Одесса_2.png

Як вберегтися від пропаганди?

«Вигадки про «чорних трансплантологів» — один із найпопулярніших наративів пропаганди рф, який вони поширюють стосовно різних міст України. Так вони намагаються залякати населення, дискредитувати владу і медичну систему країни. Дістати старе відео і видати його за нове, додавши вигаданих фактів в описі – теж не новий метод для пропагандистів. Адже російська аудиторія невибаглива до інформації і може повірити у будь-який фейк», — говорить керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко.

Аби не потрапити на гачок пропагандистів, варто ігнорувати проросійські канали, критично ставитися до повідомлень у соцмережах (навіть якщо вони містять фото або відео) та довіряти достовірним джерелам інформації. Серед них можуть бути офіційні сторінки місцевої влади та ЗМІ з гарною репутацією — знайти їх легко на інтерактивній мапі від національного проєкту «Фільтр».