Для переселенок і не тільки: в Одесі запрацював безпечний простір для жінок

За даними руху ЧЕСНО, станом на березень минулого року, в Одесі було зареєстровано 122 210 внутрішньо переміщених осіб. Попри регулярні атаки ракетами та дронами, Одеса входить до п’ятірки населених пунктів, де живе найбільша кількість ВПО. З одного боку, місто знаходиться відносно далеко від лінії фронту, з іншого – тут відносно дешевша оренда житла, порівняно з багатьма іншими великими українськими містами. До того ж, в Одесі простіше знайти роботу і отримати підтримку волонтерів, які вже майже два роки продовжують допомагати всім, хто цього потребує.

Днями ми відвідали одеську філію безпечного простору для жінок та дівчат «Затишно space» від Благодійного фонду «Схід SOS». Це всеукраїнська мережа центрів , яка охоплює міста з великою кількістю внутрішніх переселенців. Зокрема, такі  безпечні простори мають Черкаси, Кропивницький, Вінниця, Запоріжжя, Миколаїв, Харків, а з кінця минулого року ще й Одеса. Вона стала сьомим містом, яке долучилось до цього всеукраїнського проєкту. Перший з таких центрів відкрився у грудні 2022 року, і за цей рік  мережа продовжує розширюватись.

В Одесі «Затишно space»  знаходиться за адресою Канатна, 78, в центрі міста, зовсім поруч із залізничним вокзалом. У просторому холі є спеціальна м’яка зона, де можна посидіти в тісному колі та поговорити про наболіле. Зовсім поруч невеличкий кабінет, де можна отримати консультацію необхідного фахівця. Якщо жінка прийшла з малюком, це теж не проблема. У просторі організована дитяча кімната з іграшками та розмальовками. Поки мама зайнята, за дитиною є кому подивитися. Та й окремо для наймолодших в центрі регулярно організовуються цікаві активності.

«Основна цільова аудиторія нашого проекту – жінки-ВПО. Деякі з них вже бували в нашому центрі, відвідували практичні заняття, майстер-класи, лекції. Для жінок, які мають дітей, у нас є затишна дитяча кімната, де вони можуть залишити малечу погратися. Всі послуги, які надає наш центр, абсолютно безкоштовні. Тут наші відвідувачки можуть поспілкуватися з психологом, отримати консультацію соціального працівника, та просто відволіктися від щоденних турбот. Ми прагнемо організувати безпечний простір, де жінкам буде комфортно,» – зазначає комунікаційниця безпечного простору «Затишно space» Яна Коваль.

Проєкт був створений за підтримки благодійного фонду «Схід SOS». Він є наразі одним з найбільших благодійних фондів в Україні. Організація була заснована ще в 2014-му році переселенцями, які перебралися на той момент з Донецької та Луганської областей в безпечніші регіони України. Спочатку у фонді було всього чотирнадцять осіб, а наразі він об’єднує близько тисячі людей. Роботи вистачало й до повномасштабного вторгнення, а після 24 лютого кількість переселенців, які потребують допомоги, виросла в геометричній прогресії.

Представники благодійного фонду займаються евакуацією з прифронтових територій, зокрема допомагають виїхати маломобільним групам населення (стареньким, людям з інвалідністю і т.д.). Також вони надають юридичні консультації, допомагають відновлювати втрачені документи. Один з нових напрямків діяльності – підтримка людей, які відбудовують пошкоджене житло. Допомога людям, що виїхали до безпечніших місць, один із найпопулярніших напрямків, який не втрачає своєї актуальності. Війна перейшла в довготривалу фазу і незалежно від планів на майбутнє, треба облаштовувати життя на новому місці.

Крім допомоги із суто практичними питаннями, велика увага приділяється дозвіллю. Жінка, яка прийшла на зустріч із соціальною працівницею, може пізніше залишитися та пограти в настільні ігри, відвідати психологічний тренінг чи обговорити прочитану книжку. Розклад активностей в «Затишно space»  організований таким чином, щоб зберігався баланс між побутом та відпочинком. Відвідувачки центру перебувають в складних життєвих обставинах, їм важливо відволікатись від побутових проблем.

«Такі центри, як наш, вже працюють в багатьох інших містах України. Ми щойно запустилися, наразі вся наша робота відбувається в тестовому режимі. Тобто офіційного відкриття в нас поки що не було, воно має стартувати найближчі декілька тижнів. Тут буде безпечний простір для жінок, які постраждали від гендерно зумовленого насильства. Тобто до нас можуть приходити як внутрішньо переміщені особи, так і жителі міста. В нас немає обмежень за пропискою чи місцем проживання, ми раді бачити усіх. Прагнемо допомогти всім жінкам, які потребують наших послуг», – говорить менеджерка безпечного простору «Затишно space» Вікторія Отцел.

В людей, які стали переселенцями після 2022 року, такі ж самі потреби, як в переселенців 2014-2015 років. Змінився тільки географічний чинник. Якщо раніше це були люди винятково з Донецької та Луганської областей, то зараз до них долучились люди з інших регіонів України. Для великої кількості українців довгий час війна на сході була чимось далеким, що їх не стосується. Зараз війною охоплена вся Україна і всі люди, незалежно від місця свого проживання, відчувають один й той самий стрес через спільного ворога. Простори для ВПО це можливість відшукати знайомих та своє коло спілкування.

 Багато переселенців переїхали в міста, де в них немає рідних та знайомих, подалі від небезпеки. Вдома в них були друзі, знайомі, улюблені місця, а в чужому місті все доводиться будувати з нуля.  Досвід інших міст показує, що в таких ком’юніті люди не відчувають себе самотніми, які залишились один на один зі своєю бідою. І таке розуміння дозволяє пережити чимало побутових труднощів. З розкладом роботи центру можна ознайомитися на телеграм-каналі. Присутність на всіх заходах безкоштовна за попередньої реєстрації.

Крім представниць ВПО, в «Затишно space» готові надати допомогу жінкам і дівчатам, які не належать до цих категорій. В ситуації, що склалася, важливо подбати про себе, знайти точки опори, щоб жити далі. Через війну страждають усі українки, незалежно від місця свого проживання. Якщо ще після 2014 року для багатьох наших співвітчизників  війна була «десь там» і їх особисто не стосувалася, то зараз ми всі відчуваємо на собі їй руйнівні наслідки. Як для наших будинків, так і для нашої психіки.

Марія Шевчук