Дві великі різниці по-одеськи. Чим більше демократії, тим більше закритості

Сайт Одеської обласної державної адміністрації є одним із найзакритіших серед інших ОДА в Україні. Про це йдеться в дослідженні «Інституту розвитку регіональної преси» про прозорість регіональної влади.

За результатами дослідження виконавці провели порівняльний аналіз і визначили динаміку інформаційної відкритості сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування обласного рівня.

Крім того, під час моніторингового дослідження аналітики перевірили зручність користування сайтом (технічні характеристики) і наявність / відсутність негативного контенту.

3d4ac46a872023746632b080f12a8e2632a2f635

Торік сайт Одеської ОДА також був визнаний одним з найбільш закритих серед всіх сайтів інших облдержадміністрацій. Тоді його рівень відкритості склав лише 33,77%. Однак за рік рівень відкритості зміг збільшитися тільки на 3,16%, склавши в 2016 році 36,93%.

Таким чином, незважаючи на реформаторський склад і демократичні цінності, Одеська ОДА володіє ресурсом, що займає 19 місце в рейтингу з 25 можливих.

Схожі результати показав і моніторинг, який проводився Центром демократії і верховенства права. Відкритість сайту ОДА оцінили низьким балом і відправили на 15 місце з 25 можливих.

2 (1)

Трохи краща ситуація з відкритістю і функціонуванням сайту Одеської обласної ради. Відповіді на запити про доступ до публічної інформації, а так само інформативність сайту, дозволила Одеській обласній раді зайняти 10 місце серед інших регіонів України.

2

У той же самий час сайт Одеської міської ради по результату різних моніторингів визнаний одним з найбільш відкритих і зручних в Україні. І це при тому, що керівництво міста часто звинувачують у недемократичності і приналежності до різних корупційних структур.

В рамках моніторингу, проведеного Центром демократії і верховенства права, Одеська міська рада увійшла до трійки найбільш відкритих в Україні.

3

Подібні результати навесні цього року були встановлені і Всеукраїнським моніторингом «Прозорі ради». Одеська міськрада, незважаючи на постійні корупційні скандали, і її сайт виявилися найбільш прозорими в Україні серед обласних центрів.

1.22

Слід зазначити цікаву кореляцію даних показників з антикорупційними аналізами, які проводяться в Одеській області. Відповідно до результатів моніторингу Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем», більшість з 26 зафіксованих випадків вірогідних зловживань владою та корупційних правопорушень відбувалися у структурних підрозділах Одеської міської ради.

Павло Колотвін