Громади Одещини: загальний показник виконання плану доходів за 2020-й – 102%

Громади області завершили 2020 рік із загальним показником виконання річного плану доходів 102%. Про це розповіла радниця з питань муніципальних фінансів та управління Одеського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Олеся Голинська.

Лідерами області за доходами загального фонду є Візирська, Таїровська та Авангардівська громади. Найменші результати за цим показником продемонстрували Вилківська, Яськівська і Мологівська ТГ.

«Важливою новацією є обов’язковість утворення в кожній громаді фінансового органу. Це необхідно зробити починаючи з 1 січня 2021 року, однак поки що вони створені у 84 громадах з 91. Відсутність фінансових органів унеможливлює виконання місцевих бюджетів, а це – неможливість виплати заробітної плати, проведення розрахунків за енергоносії та фінансування інших важливих для громади видатків», – наголосила Олеся Голинська.

Як розповіла керівниця регіонального офісу Юлія Молодожен, наразі в області функціонує 91 територіальна громада, з яких найменшою за площею є Теплодарська міська (7,7 кв. км), а найбільшою – Балтська міська (1046,6 кв. км). 12 громад налічують понад 30 тисяч жителів, і майже стільки ж в області невеликих громад, де проживають менше 5 тисяч осіб (13 ТГ).

За її словами, впродовж 2020 року суттєву підтримку громадам надала Програма «U-LEAD з Європою»: так, 35 сільських громад та громад малих міст Одещини отримали захисні медико-санітарні набори; взяли участь у конкурсі «Волонтерство в громаді» (перемогу здобула Ренійська міська громада). Значну фахову допомогу громади отримують через впровадження навчальних Пакетів тематичної підтримки (представники місцевого самоврядування проходять регулярне безкоштовне навчання від експертів Програми), а також користуються навчальною онлайн- платформою U-LEARN. 

«Реформа місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні є найуспішнішою, і в Одеській області, попри природнє виникнення деяких складнощів, громади довели, що вона потрібна й ефективна. Тож новий рік приніс нашим громадам нові виклики, але й чимало нових можливостей та перспектив», – підкреслила керівниця Одеського регіонального офісу Юлія Молодожен. 

Джерело – Ізбірком.