Хаджибейський лиман страждає від нестачі води

З липня 2023 року спостерігається стрімке пониження рівня води у водоймі. Як повідомили у Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу, в районі села Єгорівки лиман повністю висох, в районі села Хоминки вода відійшла від берега на відстань від 300 до 500 метрів, більша частина водойми пересохла, в районі селищ Отрадове, Болгарка, Паліївка вода відійшла на 50-100 метрів від берега.

Була створена комісія для виявлення причин такого різкого зникнення води у Хаджибейському лимані. Проводяться обстеження гідротехнічних споруд (дамб) Хаджибейського лиману за межами сіл Паліївка, Хоминка, Єгорівка, між селами Отрадове та Болгарка.

Одними з основних причин пересихання лиману цього року комісія визначила обмежений водообмін між частинами лиману, відсутність надходження води з водозбірного басейну річки Свинної, низька кількість опадів та інтенсивне випаровування з водної поверхні Хаджибейського лиману.

Крім цього комісія шукає можливі порушення природного річкового стоку через перехоплення стоку спорудами, дорогами, дамбами, ставками, водосховищами.

Джерело