Іноземні бази та кораблебудування: речник ВМС розповів про Стратегію морської безпеки України

Речник Військово-морських Сил Дмитро Плетенчук розповів про Стратегію морської безпеки України. Її вже узгодила Міжвідомча робоча група, а надалі документ мають передати Президентові України для винесення на розгляд РНБО.

Серед напрямків забезпечення і завдань йдеться про нарощення спроможності для стримування агресора та розбудову Військово-морських Сил.

“Важливим елементом є те, що тут вказується розбудова Військово-морських Сил з усіма родами і видами для того, щоб ВМС могли забезпечувати усі види безпеки: це починаючи від води, закінчуючи узбережжям, Протиповітряною обороною і так далі. Це все закладено в цій стратегії”, — додав речник, передав його слова кореспондент “Інформеру” з брифінгу.

Ще в стратегію закладають розвиток кораблебудування та суміжних галузей з цим. Зазначено про відповідні підприємства, ремонт і наукові роботи у сфері морських технологій.

У документі передбачили створення передумов в українському законодавстві стосовно розміщення у майбутньому військово-морських баз або військових баз іноземних країн на території деокупованого Криму. Це передбачає зміни законів України.

Також вказано про сумісне патрулювання з країнами-партнерами, зменшення впливу РФ у Чорноморському регіоні та збільшенню впливу України. Ще Україна закладає завдання щодо розширення діяльності у середземноморському регіоні та світових океанах, де для цього є сфера інтересів.

Стратегія морської безпеки України планується на роки вперед.