Концерти, збори та акції протесту — як протягом літа підтримували Україну

З початку повномасштабної війни в Україні проти агресії Росії багато країн світу долучитися до військової й гуманітарної допомоги, утім ще одним видом підтримки було проведення акцій, мітингів тощо. Однією з наймасштабніших кампаній стала #StandWithUkraine.

Офіційний сайт проєкту Oxford Languages заявляв, що упродовж 2022 року хештег #IStandWith увійшов до трійки найбільш вживаних у мовному онлайн просторі світу. Його найчастішими варіаціями став вислів #IStandWithUkraine та #StandWithUkraine. 

Хештег з’явився ще до початку повномасштабного російського вторгнення, але, коли вже всі бачили, що розпочалася ескалація. Зокрема 23 лютого 2022 року у Парижі, Берліні, Празі та Любліні провели акції підтримки. Утім подібні заходи протягом півтора року не були одиничними, тому цей хештег став свого роду гаслом.

Фото: Х / @Beata_Andre / Париж 23 лютого

На річницю вторгнення у 2023 році у найбільших містах США тисячі людей вийшли на акцію, щоб нагадати, як українці борються за свободу та демократичні цінності. Під час заходу закликали посилити військову допомогу Україні. Того дня акції та мітинги відбулися у Великій Британії, Нідерландах, Франції, Польщі, Туреччині, Німеччині, Латвії, Грузії, Чехії, Австрії, Кіпрі, Японії, Австралії тощо. 

Фото: АР / Лондон, 23 лютого 2023 року

На сьогодні  #StandWithUkraine має окремий сайт, де можна надати допомогу, дізнатися про евакуацію та гуманітарну допомогу.

Оскільки широкомасштабна війна триває півтора року, а подібних акцій підтримки були десятки, якщо не сотні, — ми зосередимося на частині тих, які відбулися влітку 2023 року.

Червень

На жаль, початок літа розпочався з російського терористичного акту — підриву дамби Каховської ГЕС. Внаслідок цього було затоплено десятки населених пунктів, а люди й тварини опинилися у скрутному становищі.

Щоправда, заходи розпочалися здебільшого не з 6 червня, коли дамба була знищена, а через кілька днів. Наприклад, у Варшаві 12 червня провели акцію-мітинг “Прояв солідарності з Україною після російського військового злочину та екоциду у Каховці”. Одним з гасел було “Гугліть “Каховка” — так організатори спробували привернути увагу до трагедії, яка на їхню думку була недостатньо висвітлена у ЗМІ.

Подібні акції пройшли у Берліні 10 червня, Амстердамі 11 червня, у Лондоні протягом цих двох днів та у Празі.

Фото: Х / @kat1aka

Під час акцій українські переселенці та громадяни цих країн наголошували на трагедії та викликах, які постали перед українцями. Зокрема одним з прикладом у Чехії було, коли деякі учасники принесли прозорі тари з водою, в які помістили іграшки у вигляді тварин та будинків, символізуючи події на Херсонщині. 

Фото: Юлія Бондар. RFE/RL

Шведська екоактивістка Ґрета Тунберг брала участь у мітингу біля будівлі ООН у німецькому Бонні, де заявила, що “Світ відповідальний за це”. Також вона розсміялася, коментуючи роботу ООН, яку вважала недостатньою.

Фото: Анна Чайка

23 червня в Тель-Авіві (Ізраїль) запланували проведення фестивалю культурної спадщини “ЕтноХутір 2023”. Під час нього збирали кошти на закупівлю медичних препаратів та аптечок.

Фото: Israeli Friends of Ukraine / Facebook

Крім того, наприкінці червня українські та польські стримери вирішили влаштували  парний матч з покеру у межах благодійного турніру з Героїв 3 “StandWithUkraine”. Головна мета збору була — допомога українцям, які постраждали від війни.

Липень

7 липня у Литві відкрили унікальну банерну виставку “Голод як зброя: 1932 – 1933, 2022”. За словами посла України в Литві Петра Бешта, вони фотографіями привертали увагу до теми одного із найтрагічніших етапів історії України — Голодомору. Дипломат підкреслив на проблемі того, що росіяни дотепер продовжують політику “шантажу голодом”.

Фото: посол України в Литві Петро Бешта

На 500-й день повномасштабної війни активісти з різних країн вийшли до Білого дому. Учасники акції 9 липня подякували США за надану Україні допомогу та закликали посилити її. За словами організаторки мітингу, президентки US Ukrainian Activists (USUA) Надії Шапоринської, вони насамперед хотіли вшанувати пам’ять тисяч і тисяч мирних жителів – дітей, жінок і чоловіків, а також загиблих захисників.

Фото: організаторка мітингу, президентка US Ukrainian Activists (USUA) Надія Шапоринська

У перший день саміту НАТО у Вільнюсі у Мадриді відбувся мітинг на підтримку вступу України до Альянсу. Юрій Чопик, Голова Української громади Іспанії за права, честь і гідність українців, підкреслював, що під час акції заявляли про необхідність чітких гарантій для України.

Фото: Юрій Чопик / Facebook

Крім того, у Кіпрі проходив вечір української духовної музики, який провів осередок громади українців Кіпру “Obiimy Cyprus”. Наприкінці липня литовська організація “Maži, bet stiprūs / Малі, але сильні” започаткувала збір на  500 дронів-камікадзе типу FPV, який триватиме до 24 серпня. 

Фото: Анна Сушко / Facebook

Разом з акціями та протестами проводять збори і актори. Зокрема акторка Міла Куніс, яка має українське походження, у партнерстві з американською компанією відеоігор Blizzard Entertainment оголосили збір коштів у популярній відеогрі World of Warcraft. Вони збирають кошти для БФ BlueCheck протягом 25 липня — 29 серпня 2023 року.

Ще посол України в Італії Ярослав Мельник взяв участь у презентації другої марки на підтримку України. До її створення долучилися сучасні українські митці. Першу випустили у 2022 році, присвятивши її переселенцям з України.

Фото: посол України в Італії Ярослав Мельник

30 липня українські активісти у Відні вшанували пам’ять загиблих військовополонених внаслідок теракту в Оленівці. Вони прагнули нагадати про терористичну сутність Росії та те, як пропагандисти перекручують інформацію щодо теракту.

Серпень

Як заявляла Рівненська обласна рада, на початку серпня в Аделаїді (Австралія) відкрили виставку з картинами, намальованими українськими бійцями під час реабілітації у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. Відвідувачі виставки мали змогу задонатити на підтримку України.

Фото: Рівненська обласна рада

У Кельні (Німеччина) у ніч з 11 на 12 серпня  відбулася демонстрація “Незламна Україна: нічна акція за майбутнє Європи” (Unbreakable Ukraine: Nachtkundgebung für die Zukunft Europas). Як писало Stern, у ній взяли участь близько тисячі осіб, які долучилися до панельної дискусії про майбутнє Європи, де українська перемога є вирішальною, та майстер-класів.

Фото: Henning Kaiser/dpa

Однією з останніх масштабних кампаній у США стала — “Республіканці за Україну” з бюджетом 2 млн доларів. Учасники заявили, що прагнуть переконати виборців Республіканської партії та посадовців допомагати Україні у боротьбі проти Росії, заявляла організація “Захистимо демократію разом” (Defending Democracy Together)

Фото: Republicans for Ukraine

До кінця року планують на телебаченні та YouTube транслювати понад півсотні відео, де виборці закликатимуть партію підтримувати Україну. Зокрема вони наголосили на тому, що багато республіканців підтримують Україну, тому вони проти позиції низки політиків у партії.

20 серпня у Кельні оголосили проведення ІІ Міжнародного фестивалю української культури та мистецтва. Під час нього планують провести  виступи творчих колективів, солістів та гуртів, а також унікальні вироби художників та народних майстрів.

Варто зауважити, що у матеріалі охопили лише частину культурних заходів або акцій, які проводили за кордоном. Також влітку відбувалися спортивні благодійні турніри, відкривали українські аудіогіди тощо. Низку заходів присвячували річницям, як теракту в Оленівці, або культурному аспекту життю українців, утім акції протесту здебільшого стосувалися Каховської ГЕС. 

Автор: Маргарита Юзяк