Кожен п`ятий мешканець Одещини має право на пільги та субсидію

Стан призначення субсидій та пільг обговорювався на нараді в одеській ОДА, – інформує Тезис.

Як стало відомо під час наради, протягом минулого 2021 року на території Одеської області житлових субсидій в готівковій формі отримали 82,2 тис. домогосподарств — 648 млн гривень з держбюджету. З них 26,6 тис. домогосподарств отримали допомогу держави на придбання скрапленого газу та твердого палива.

Загалом за минулий рік звернулося 36 тис. осіб щодо використання свого права на отримання субсидії, а відмовлено лише 2,5 тисячі громадян.

За інформацією директора департаменту соцполітики ОДА Тетяни Дементьєвої, в області продовжується впровадження інтегрованої системи «Соціальна громада», яка своєю чергою дозволяє приймати первинні документи від громадян та територіальних громад в електронному вигляді. На сьогодні вже майже всі громади підключені до такої системи.

Щодо пільг на оплату житлово-комунальних послуг на території Одеської області згідно з єдиним держреєстром на обліку знаходяться 419,6 тис. осіб, які мають право на таку пільгу. За минулий рік своїм правом скористалися 91,7 тис. громадян на суму 525,05 тис. гривень з держбюджету. 14,6 тис. пільговиків отримали знижку на паливо та скраплений газ — 27,3 млн гривень.

Як зазначив голова обласної державної адміністрації, Сергій Гриневецький — виходячи із цифр, на Одещині кожен п’ятий мешканець є пільговик, а область працює «в пільговому режимі».

Найбільша проблема отримання подібної допомоги від держави прослідковується в Березівському районі — систематичні затримки та проблеми в оформленні необхідного пакету документів.

На думку керівника області, це викликано кадровим голодом у зв’язку зі штучним створенням районів Одещини в рамках недавньої адміністративно-територіальної реформи в країні.

Відзначимо, що реалізацію соціальної політики держави здійснюють відповідні структурні підрозділи райдержадміністрацій, в сільських місцевостях уповноважені на те посадові особи, або ж ЦНАПи.