Креатив скінчився: про брехню російських медіа у травні-червні 2023 на півдні України

Хоч кінець весни – початок літа й був багатим на події, які росія використовувала у своїй пропаганді, проте робила вона це досить мляво, скажімо, розгублено. Пропагандисти продовжували розповсюджувати дезінформацію про «хаотичні» та «неправомірні» повістки українцям, зерновий коридор, кілька разів розповідали про знищення ЗРК Patriot, дискредитували українських військових, проте свою увагу зосередили на підриві Каховської греблі. Про найголовніші впливові наративи, які розповсюджували росіяни на півдні України у травні-червні 2023, читайте у моніторингу Інформера. 

«Святкова агонія» до 2 та 9 травня

Особливу увагу на початку травня пропагандисти, звісно, приділили спочатку 2 травня (до подій 2 травня 2014 в Одесі), а згодом – 9 травня. Цікаво, що у більшості проросійських Телеграм-каналах ще задовго до 2 травня почали розповсюджувати заклики не відвідувати Куликове поле (головне місце протистояння між проросійськими та проукраїнськими активістами 2 травня 2014 р).  

Наприклад, один з таких пише: «чисто по-человечески, хотим Вас попросить по возможности воздержаться от традиционного ежегодного посещения этого скорбного места. Помяните наших ангелов в своем сердце и за рюмкой дома». Пропагандисти «захищали» своїх підписників від перевірок телефонів та зборів даних про проросійськи налаштованих мешканців Півдня.

Однак без своєрідних пропагандистських флешмобів так і не обійшлося. В одному з проросійських телеграм-каналів публікували фотографії росіян з роздрукованими листівками. На кожному фото – зображення з надписами «Я вместе с Одессой» та «Никто и не забывал», які тримають на фоні російських міст. 

Публікували також і новини з Європи, де проросійські активісти організовували схожі акції. Наприклад, в Голландії таку організували «активісти міжнародного безсмертного полку та спільноти «дружби з росією». 

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі у протистоянні між проросійськими та проукраїнськими активістами на Грецькій площі загинули шестеро людей. Згодом на Куликовому полі в Будинку Профспілок жертвами пожежі стали ще 42 людини. Російська пропаганда активно використовує це протистояння, розповсюджуючи фейки, зокрема, і про «нацизм в Україні», однак журналістсько-експертною «Групою 2 травня» було проведено розслідування щодо цих подій. Згодом видали книжку «2 мая: мифы и пропаганда» про фейки російських медіа. 

А от 9 травня пропагандисти працювали ще скромніше. Задовольнилися публікаціями листівок, історичних газет та не таким вже й актуальним флешмобом (фотографії з російських міст). Однак у флешмобі участь взяли значно менше людей. 

«Діряве ППО», контрнаступ та Залужний

Значно активніше займалися дискредитацією українських військових. Проросійські Телеграм-канали півдня України не оминули російську кампанію з нібито «ліквідацією» Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та начальника Головного управління розвідки України Кирила Буданова. Пропагандисти намагалися доводити, що в медіа показують чи то клона, чи то двійника, чи старі записи. А онлайн-трансляцію, в якій брав участь В. Залужний в одному з одеських університетів, назвали фейком, не додаючи жодних доказів.

Аби активніше поширювати тему «несправжніх» командувачів українського війська, пропагандисти публікували навіть анекдоти про нібито зникнення українських генералів.

Про ППО на півдні України не просто говорили, але і намагалися перекласти на нього усю відповідальність за влучання на Півдні та загибель українців. Українська влада з початку повномасштабного вторгнення закликає не публікувати роботу ППО в медіа, натомість проросійські Телеграм-канали півдня щоразу публікують такі кадри чи не в онлайні. 

Наприклад, один з таких каналів публікує відео (достовірність якого перевірити досить складно) з підписом: «Это пи**ец. ПВО стоит прямо в центре города и устраивает вот такой фейерверк». Згодом додаючи ще один допис, звинуваючи українських військових у загибелі цивільних: «Наконец сами признавать начинают, что если бы не ПВО расположенное среди домов – люди были бы целы». 

Офіційно в ОК «Південь» повідомили, що вночі 9 червня в Одесі уламки російського дрона влучили у будинок, внаслідок чого троє людей загинули, 27 поранені, серед яких троє дітей та вагітна жінка.

А от новину про нічний обстріл Миколаєва 16 травня росіяни взагалі назвали фейком. Фотографії обстрілу магазину в Миколаєві пропагандисти порівнювали із зображенням зруйнованого торгового центру в Сеулі 1995 року. У проросійських телеграм-каналах пишуть: «То, что х**ли выдавали за последствия обстрела в Николаеве, оказалось обрушением торгового центра в Сеуле». 

Однак цей фейк легко спростували журналісти VoxCheck. Зображення зруйнованого магазина в Миколаєві завантажив голова ОВА Віталій Кім. За окремим запитом в Гугл можна знайти зображення руйнування в Сеулі, які зовсім не схожі на фотографії зруйнованого магазину в Миколаєві. 

У Генштабі ЗСУ повідомили, що 16 травня 2023 року росіяни 2 ракетами «Калібр» завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі Миколаєва. Через обстріл одна жінка отримала осколкове поранення. 

Український контрнаступ в проросійських телеграм-каналах спочатку ігнорували, а згодом почали серйозно обговорювати, жартувати та навіть публікувати фотографії з нібито розбитою українською технікою. 

При чому такі фотографії в проросійських телеграм-каналах Півдня почали розповсюджувати ще під час того, як українська влада заявляла, що контрнаступ лише готується. Цікаво, що в жодному дописі росіяни не уточнюють ані напрямок, на якому зроблені фото, ані українську військову частину, ані російську. Достовірність цих фото в таких умовах визначити складно, однак жодних доказів, які б підтверджували публікації, російські пропагандисти традиційно не надають. 

ГЕС та холера в Херсоні, Миколаєві й Одесі

Про підрив Каховської ГЕС 6 червня в проросійських телеграм-каналах повідомили значно пізніше, ніж це зробила українська влада – пообіді, одразу звинувачуючи в її руйнуванні українських військових.

Цікаво, що херсонський колаборант Володимир Сальдо взагалі заявив, що затоплення на берегах Дніпра це фейк, а рівень води нібито характерний для цього сезону.

Після підриву ГЕС, російські пропагандисти повернулися до звичної для них техніки – хаотичним публікуванням великої кількості фейків. Перш за все, говорили про «вже відомі» біолабораторії на Херсонщині: «А два могильника с “сибиркой” под Херсоном, которые смыло в Днепро-Бугский лиман – КАК БЫТЬ!? Ах да, ведь там этих могильников НЕ БЫЛО , КАК и не было “биолабораторий”, которые работали с “живой культурой” из тех могильников». Таке повідомлення було опубліковане в одному з проросійських телеграм-каналів на півдні України. Для подібних фейків характерна надмірна емоційність, на чіпляння за емоції зробили ставки росіяни і на цей раз. 

Цікавими виявилися способи перекладання відповідальності далі: якщо спочатку пропагандисти намагалися лише натякати на те, що Каховську ГЕС підірвали українці, то згодом взялися за маніпулятивну техніку бездоказового звинувачення. Так, в одному з телеграм-каналів опублікували допис: «Свежее фото того, что происходит с водой. Пляжникам привет! ВСУ еще раз «спасибо»!». 

Уже пізніше в мережі почала ширитися хвиля фейків щодо спалаху в містах півдня України інфекцій та зараженню води в каналізаціях. Так, наприклад, проросійські Телеграм-канали повідомляли спочатку про спалах холери в Херсоні: «Ожидают появление холерной палочки в воде. Смертей будет больше, чем от ковида». Цікаво, що у повідомленні використана абревіатура «БСМП», яка зовсім не характерна для України, цю абревіатуру використовують в росії, позначаючи «больницу скорой медицинской помощи». Торішні фейки з ідентичним текстом ми легко знайшли за запитом в Гуглі.  

Фейк спростували у Херсонській МВА, додавши, що для водопостачання Херсонської громади Херсонводоканалом використовується підземне джерело – херсонське родовище прісних підземних вод, а також щоденно виконується дезінфекція води на помпових станціях гіпохлоритом натрію. 

Подібне повідомлення поширювали і в одеських міських чатах, зазначаючи, що холерну паличку вже нібито знайшли у водоканалі. Цей фейк спростували у місцевому «Інфоксводоканалі», заявивши, що джерело водопостачання Одеси не має нічого спільного з морською водою чи водним басейном Дніпра, тому немає потенційної загрози забруднення водопровідної води внаслідок вибуху на Каховській ГЕС.

Схожу дезінформацію почали ширити й про Миколаїв. І навіть публікують нібито зображення миколаївського під’їду, мешканців якого «закрили на карантин».

Цей фейк спростували у Миколаївській ОВА. За словами головного державного санітарного лікаря Миколаївської області Володимира Клочка, станом на 19 червня ніякої холери в місті та області не виявлено. А у Центрі протидії дезінформації заявили, що такі інформаційні «вкиди» спрямовані на поширення панічних настроїв серед населення. 

Чи вигадала росія щось нове?

Насправді ж наприкінці весни – початку літа 2023 росіяни вдавалися до вже звичних технік в інформаційній війні проти Україні: велика кількість фейків у соціальних медіа, ставка на маніпулятивні емоційні повідомлення, перекладання відповідальності на Україну та дискредитація українських військових. При чому останнє стало пріоритетом для пропагандистів напередодні контрнаступу ЗСУ. 

Інформаційні атаки після підриву Каховської ГЕС виявилися млявими та хаотичними. Пропагандисти намагалися перекласти відповідальність, а коли зрозуміли, що не виходить, почали розповсюджувати фейки про наслідки підриву, залякуючи українців.